Ce se întâmplă cu salariile din Sănătate? Pe data de 11 martie 2024, a fost publicată în Monitorul Oficial OUG nr. 19/2024 privind unele măsuri referitoare la salarizarea personalului din sănătate, asistenţă socială şi alte sectoare de activitate bugetară.
Potrivit Ministerului Sănătății, acest act normativ prevede că salariații din aceste domenii beneficiază de majorări salariale, începând cu luna martie a anului 2024, potrivit Antena3CNN.
De asemnea, Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 19/2024 prevede, acordarea unei indemnizații de 350 de lei / 700 de lei pentru medicii de medicină generală (care nu au dobândit o specialitate) din cadrul serviciilor de ambulanță și al structurilor de primiri urgențe (UPU/CPU) care fac lunar o gardă, respectiv, cel puțin două gărzi, în baza unui contract individual de muncă cu timp parţial.
Reprezentanții Ministerului Sănătății spun că această categorie nu beneficia de plata indemnizației pentru serviciul de gardă până la apariția OUG nr. 19/2024.
„Indemnizațiile pentru gărzi acordate medicilor specialiști, medicilor primari și medicilor rezidenți acordate în conformitate cu prevederile OUG nr. 63/2023, cu modificările și completările ulterioare, nu au fost modificate, cuantumul acestora rămânând același”, au transmis oficialii din cadrul Ministerului Sănătăţii.
Ministerul Sănătăţii anunţă încheierea unui parteneriat cu Banca Europeană de Investiţii (BEI), în urma căruia România va primi peste 2,1 miliarde de euro împrumut pentru construcţia şi dotarea de spitale şi pentru modernizarea serviciilor ambulatorii, conform știripesurse.ro.
Proiectul dezvoltat în parteneriat cu BEI este complementar finanţării prin Programul Naţional de Relansare şi Rezilienţă şi va asigura banii necesari pentru construcţia, reabilitarea, extinderea şi dotarea unităţilor sanitare.
„Mulţumim Băncii Europene pentru Investiţii pentru suportul acordat în drumul nostru către un sistem de sănătate mai accesibil pentru toţi românii. Este un parteneriat care întregeşte cel mai consistent efort de atragere de bani europeni pentru sistemul medical românesc – peste 2,1 miliarde de euro atât pentru construirea şi dotarea de spitale, cât şi pentru modernizarea serviciilor ambulatorii la nivel naţional”, a declarat ministrul Alexandru Rafila.