Scumpirile din domeniul imobiliar continuă și în 2025, susțin experții. Aceștia spun că sunt așteptate noi majorări, mai ales având în vedere eliminarea facilităților fiscale din domeniul construcțiilor. În ultimii cinci ani, prețurile locuințelor au crescut cu aproape 50% în București, dar și celalalte orașe mari din țară au înregistrat scumpiri accelerate, potrivit Ziare.com.
2025 vine cu majorări de prețuri în sectorul imobiliar, iar experții spun că activitatea în construcții va încetini, în timp ce costurile pentru o locuință vor continua să crească.
„Pornind de la aceste măriri de costuri pe care o să le aibă angajaţii din sectorul construcţiior până la taxa pe stâlp, care va avea şi ea un impact, se vor vedea până la urmă în preţul a ceea ce se produce în domeniul construcţiilor. Ne aşteptăm la o încetinire a activităţilor în domeniul construcţiilor”, a spus Oana Ivan, expert în imobiliare, pentru TVR.
Unul dintre motivele pentru care prețurile apartamentelor și caselor cresc este reprezentat de majorarea salariilor.
„Preţul este un factor important de decizie al unui cumpărător. Cei mai mulţi au un ideal la început, după care încet, încet încep să renunţe. Preferă să plătească un pic mai mult pe o zonă mai bună. Creşterea salarială a adus o încredere un pic mai mult în piaţă şi în accesibiliatea de credite”, a declarat Cristi Stanciu, directorul unei agenții imobiliare.
În același timp, unii experți susțin că cererea este în continuare mai mare decât oferta.
„Dacă ne uităm şi la alte pieţe europene, pare că mai există încă loc de creştere în preţuri. Preţurile vor continua să crească şi în 2025. Cererea se menţine la un nivel crescut. Oferta nu creşte în acelaşi ritm cu cererea. Vedem pe primele 11 luni ale anului o creştere de doar 4% în numărul de autorizaţii de construcţie, dar de 43% în cerere”, a afirmat Monica Dudău, reprezentantul unei platforme cu anunțuri imobiliare.
Topul orașelor cu cele mai scumpe apartamente este dominat de Cluj-Napoca, unde metrul pătrat s-a apropiat de 3.000 de euro la finalul anului 2024. În București, un metru pătrat de locuință costă încă sub 2.000 de euro, iar proprietățile se vând rapid.