- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Ce se întâmplă cu subvențiile APIA? O parte dintre fermieri nu vor putea să încaseze banii până la finalul anului!

06 Dec, 13:38 • Cornel Ghimeșan
O bună parte din fermierii care au aplicat pentru a primii subvenții APIA au dosarele blocate sau neautorizate, însă nu au primit niciun fel de informări cu privire la acest aspect. Iată o lista a motivelor pentru care ai putea fi în această situație.
Ce se întâmplă cu subvențiile APIA? O parte dintre fermieri nu vor putea să încaseze banii până la finalul anului!

Fermierii care nu pot intra la plata subvențiilor se întreabă dacă există informații noi despre dosarele blocate sau cele care nu pot fi autorizate la plată și care ar fi motivele pentru care un dosar ar putea ajunge în această situație. Nu doar că aceștia nu au beneficiat de avans, dar sunt șanse mari ca o parte dintre ei să nu beneficieze de niciun sprijin nici până la finalul anului. Plata integrală a subvențiilor APIA a demarat de ieri, luni – 5 decembrie. Din păcate, nu toți fermierii vor putea beneficia de bani înainte de Sărbători întrucât o serie de probleme fac imposibilă deblocarea dosarului lor pentru plată.

Citește și: Marcel Ciolacu, optimist înainte de consiliul JAI: „Îmi menţin părerea că vom intra în Schengen pe 8 decembrie”

Acestea sunt posibilele situații care fac imposibilă plata pentru anumite exploatații agricole. Motivul pentru care cererea dumneavoastră ar putea fi blocată la plată îl puteți afla luând direct legătura cu funcționarul care vă instrumentează cererea. Dacă funcționarul nu cunoaște motivul și vă îndrumă să luați mai departe contact cu APIA Central, numărele la care puteți suna pentru informații sunt 021.30.54.802 / 021.30.54.832.

Ce se întâplă cu subvențiile APIA? O parte dintre fermieri nu vor putea să încaseze banii până la finalul anului!
Ce se întâplă cu subvențiile APIA? O parte dintre fermieri nu vor putea să încaseze banii până la finalul anului!

Fermierii care nu au încasat niciun ban din subvențiile APIA pe 2022

  • Fermierii aflați la control clasic și la care procedurile nu au fost finalizate. Din anumite motive, raportul de control în cazul unor exploatații nu a fost finalizat. Fie există încă neclarități, fie fermierul a contestat raportul, cert este că până situația nu este lămurită, plata subvențiilor nu va fi efectuată.
  • Fermierii aflați la control prin teledetecție. Cei mai mulți agricultori care nu au încasat subvențiile sunt cei care au ferma la teledetecție. În aceste situații, cazul se complică întrucât, din anii trecuți, știm că până nu se soluționează situațiile pentru toate parcelele dintr-un lot aflat la teledetecție, toți fermierii care au teren acolo sunt blocați la plată. Mai mult, sunt situații în care și fermierii care sunt vecini cu o fermă la teledetecție au dosarul blocat până când nu se finalizează procedura de control a vecinului.
    Informaţiile publicate de Agrointeligența – AGROINTEL.RO pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea în PRIMUL PARAGRAF a sursei cu LINK ACTIV. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor, ca atare vom acționa în consecință.
  • Fermierii aflați în litigiu cu APIA. Dacă aveți pe rol în proces cu APIA, atunci sumele ce vi se cuvin sunt suspendate până când instanța emite o decizie finală și irevocabilă.
  • Fermierii care înregistrează debite către APIA. Oricât ar fi de mică datoria cu care figurați în sistem – de multe ori ea nu este din vina dumneavoastră, ci un rezultat al unui calcul eronat – cererea dumneavoastră de plată va fi blocată. Luați legătura cu funcționarul APIA pentru a afla la cât se ridică acest debit, cum a apărut și ce soluții există pentru a rezolva situația. Dacă apreciați că debitul este din vina APIA, puteți acționa agenția de plăți în judecată.
  • Fermierii care au doar Ajutor Național Tranzitoriu. Aceste subvenții achitate de la bugetul de stat se achită începând cu anul viitor pentru anul de cerere în curs. La nivel național sunt circa 40.000 de fermieri care beneficiază doar de ANT, iar în cazul acestor beneficiari, plățile sunt blocate până după 1 ianuarie.
  • Fermierii care beneficiază de anumite măsuri compensatorii. Mai mulți fermieri care au solicitat în cererea APIA sumele pentru Măsura 11 (agricultură ecologică) sau Măsura 10 (agro-mediu și climă), ne-au transmis la redacție că aceste scheme nu le-au fost încă deblocate de APIA. Ele se achită dintr-un buget separat de restul plăților directe, iar procedura de plată implică și o autorizare din partea AFIR. Dacă aveți scheme compensatorii și ați intrat la plata APIA, vă recomandăm să luați legătura cu funcționarii APIA pentru a afla mai multe detalii, dar și când vi se poate autoriza dosarul la plată.
  • Fermierii care nu au contul bancar valid. În anumite situații, fermierii se pot trezi că nu le mai funcționează contul declarat la APIA. Dacă vă aflați într-o astfel de situație, luați legătura cu banca pentru a debloca contul, iar dacă acest lucru nu este posibil, puteți deschide alt cont, luând apoi legătura cu APIA pentru a-l declara pe cel nou. În această ultimă situație trebuie să știți că sumele cuvenite este posibil să întârzie cât se procesează modificarea contului cu care figurați în sistemul informatic al APIA.

Alte articole: Marcel Boloș:„Ministerul contribuie decisiv la sprijinirea IMM-urilor. Avem un buget generos de 1,2 miliarde de euro pentru instrumentele financiare”

Urmărește Daily Business pe Google News
Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult
Alte articole
Aparatul care trebuie scos din priză în timpul furtunii. Riscurile la care ne supunem dacă nu-l deconectăm
Aparatul care trebuie scos din priză în timpul furtunii. Riscurile la care ne supunem dacă nu-l deconectăm
Căsătoriile și divorțurile devin mai scumpe din 2025. Taxele se dublează
Căsătoriile și divorțurile devin mai scumpe din 2025. Taxele se dublează
Program Kaufland, Lidl, Carrefour și al altor supermarketuri de sărbători. Sunt deschise până târziu în Ajunul Crăciunului
Program Kaufland, Lidl, Carrefour și al altor supermarketuri de sărbători. Sunt deschise până târziu ...
Ce se întâmplă dacă pui 500 ml de oțet în mașina de spălat. Trucul ieftin pe care îl știu puține gospodine
Ce se întâmplă dacă pui 500 ml de oțet în mașina de spălat. Trucul ieftin pe care îl știu puține ...
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă la scurt timp de la publicare. Dezvăluirile fotografului Familiei Regale
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă ...
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de patiserie de Crăciun
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de ...
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat și el, prea devreme”
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat ...
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu se aștepta la un asemenea răspuns
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu ...
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi