Un sejur pe litoralul românesc pare pentru mulți dintre noi incomplet fără cel puțin un porumb. Și deși acest aliment a devenit deja „un clasic” al concediilor la mare, dacă nu suntem atenți poate fi sursa unor probleme de sănătate supărătoare, mai ales dacă vorbim despre toxiinfecțiile alimentare, notează Cancan.
Medicii ne explică faptul că porumbul fiert poate fi o parte importantă din alimentația noastră, fiind o o sursă bogată de nutrienți esențiali! Studiile au arătat că e plin de vitamine precum C și B6, dar și de acid folic, la care se adaugă minerale importante precum magneziu, fosfor și mangan. Pe lângă faptul că furnizează carbohidrați complecși, porumbul fiert vine și cu compuși vegetali benefici, cum ar fi flavonoidele și carotenoidele, care au fost asociate cu reducerea riscului de boli de inimă.
În aceste condiții, consumul de porumb fiert pare o opțiune bună pentru sănătatea noastră, dar atunci când vorbim despre cel pe care îl cumpărăm de pe plajă, lucrurile sunt ceva mai complicate. Potrivit specialiștilor, porumbul fiert care nu este preparat în condiții optime de igienă poate duce la toxiinfecții alimentare serioase.
Te-ar putea interesa și: ANPC, semnal de alarmă pentru românii plecați în vacanță. Nu consumați aceste alimente de pe litoral! Pericolul este foarte mare!
Medicul infecționist Carmen Dorobăț subliniază că trebuie să fim foarte atenți la modul în care se comercializează porumbul fiert. Dacă observăm că persoana care vinde nu respectă măsurile de igienă, nu folosește șervețele sau nu are condiții adecvate pentru spălarea mâinilor, este recomandat să evităm achiziționarea acestuia. Ideal ar fi să cumpărăm porumbul din piață și să îl preparăm acasă. Dacă nu avem timp pentru acest lucru, este mai sigur să îl cumpărăm din locuri au primit autorizațiile sanitar-veterinare necesare.
Toxiinfecția alimentară poate fi cauzată de bacterii, viruși sau toxine prezente în alimentele pe care le consumăm, inclusiv în porumbul fiert, dacă nu este preparat sau păstrat corect. Este esențial să recunoașteți semnele unei intoxicații alimentare, precum grețuri și vărsături, diaree, dureri abdominale și crampe, febră și dureri de cap, oboseală și slăbiciune generală.
Aceste simptome pot apărea de obicei în interval de câteva ore până la câteva zile după ce mâncăm porumb contaminat și pot varia în intensitate în funcție de tipul și gravitatea intoxicației. În unele situații, intoxicația alimentară poate duce la complicații grave pe termen lung, cum ar fi insuficiența renală. În cazuri rare, intoxicația alimentară poate avea consecințe fatale.
Citește și: Parcurile de distracții de pe litoral pun în pericol viața turiștilor. Comisarii ANPC au luat imediat măsuri