Ministrul Educației a vorbit, luni, 29 mai, despe situația anului scolar 2022-2023, dată fiind greva profesorilor ca nu se apropie de final. Până în acest punct nu s-a ajuns la un consens cu profesorii și educatorii care sunt nemulțumiți de mai multe aspect. Sindicaliștii sunt deschiși și pentru o discuție cu Klaus Iohannis, astfel încât să ajungă la o înțelegere. Pe de altă parte, Ligia Deca se menține optimistă și pune în discuție mai multe soluții, astfel încât elevii să nu fie puși în situația în care să repete anul școlar sau să rateze șansa de a intra la liceu sau facultate.
Alte articole: Încă 1500 de lei pentru profesorii aflați în Grevă. Ce nouă ofertă au sindicatele
Deja de două ori a fost amânată Evaluarea Națională pentru elevii de clasa a VI-a, iar în acest moment aceasta a fost reprogramată pentru data de 12, respectiv 13 iunie. Într-un fel sau altul, această situație a fost cumva soluționată, însă există o altă problemă, respectiv examenul de bacalaureat. Luni, 29 mai ar fi trebuit să înceapă înscrierile pentru examen. În foarte multe școli din țară, ca urmare a grevei, elevii nu au putut să efectueze înscrierea, ceea ce a creat revoltă în rândul acestora, dar și a părinților.
În rândul elevilor din anii terminali s-a propagat un sentiment de panică și revoltă, dat fiind că viitorul lor depinde de aceste examene, iar membrii coaliței nu par să facă pași în direcția soluționării problemei. O bună parte dintre studenții de clasa a XII-a au nevoie ca de aer de diploma de bacalaureat pentru a putea aplica la universități din străinătate, unde cu siguranță nu se va ține cont de greva de la noi din țară.
Sindicaliștii au solicitat modificarea raportării salariului minim de la 2.500 de lei la 3.000 de lei. Negocierile în acest sens, pentru această lege, sunt purtate cu Ligia Deca și pe de altă pare cu Marius Budăi. Dacă se va ajunge la un consens, acest lucru va presupune majorarea salariilor profesorilor cu 20% și ar trebui să începă din luna iunie.
În urma negocierilor din data de 29 mai, Ligia Deca a declarat că anul școlar nu va fi înghețat și cu siguranță vor fi găsite soluțiile potrivite. Așadar, conform acesteia, elevii din ani terminali vor avea mediile încheiate și își vor putea susține examenele, într-o formă sau alta. Totuși, dacă negocierile dinte executiv și cadrele didactive se mai prelungește, cel mai probabil și anul școlar se va prelungi, iar calendarul examenelor naționale va suferi modificări.
„Există soluţii în cazul în care această perioadă se prelungeşte, vom prelungi şi noi anul şcolar. Nu există varianta în care să nu finalizăm în condiţii bune anul şcolar, să nu se încheie mediile, să nu se desfăşoare examenele naţionale. Toate se vor desfăşura chiar dacă asta înseamnă prelungirea anului şcolar.
Nu vom lăsa niciun elev cu situaţie neîncheiată şi fără posibilitatea, dacă se află în clasa a 8 a sau în clasa a 12 a, de a da examenele care îi sunt necesare pentru a merge mai departe (…) Dacă situaţia o va impune, putem modifica structura anului şcolar pentru cei care sunt în clasa a XII-a sau clasa a XIII-a, în aşa fel încât să dăm timpul necesar pentru închidere mediilor cât şi pentru înscrierea la examenul de Bacalaureat”, a spus ministrul Educației, potrivit News.