În 2025, studenții nu vor fi la fel de norocoși ca pensionarii și angajații care primesc salariul minim, ale căror drepturi vor fi indexate conform ratei inflației.
O modificare la Legea 199/2023 privind învățământul superior ar fi permis ca și studenții să încaseze mai mulți bani anul viitor, respectiv să fie mărit cuantumul burselor pe care aceștia le primesc de la universitățile de stat pentru a urma studiile. Prin respectiva modificare legislativă, universitățile ar fi fost obligate să suplimenteze fondurile de burse cu sume provenite din venituri proprii, astfel încât să poată actualiza cu rata inflației, anual, aceste venituri pe care le acordă.
Concret, modificarea viza prevederea legală potrivit căreia ”instituțiile de învățământ superior pot suplimenta fondul de burse din venituri proprii”, care ar fi urmat să devină ”instituțiile de învățământ superior au obligația de a suplimenta fondul de burse din venituri proprii (…) în funcție de rata inflației”, notează avocatnet.ro.
În expunerea de motive aferentă modificării legislative, se preciza că fenomenul abandonului universitar este o consecință directă a necorelării burselor cu inflația.
Modificare legii a fost însă respinsă de Senat, astfel că bursele studențești rămân, cel puțin deocamdată, la nivelul stabilit pentru anul universitar 2024-2025.
Bursele primite de studenții înscriși la instituții de învățământ de stat cu frecvență au valorile stabilite prin Ordinul ministrului Educației 7.296/2024, după cum urmează:
Se acordă, de asemenea, burse de excelență olimpică pentru studenții din instituțiile de învățământ superior de stat care au obținut premiile I, II sau III la olimpiadele școlare internaționale. Valorile acestor burse sunt: