Deputatul liberal, Florin Roman a oferit informații importante despre măsurile fiscale din 2024. Acesta spune că nu vor exista taxe taxe și impozite noi anul următor, deși milioane de persoane se temeau că noile decizii ale Guvernului vor aduce schimbări.
,,Ministrul Finanțelor Publice, Marcel Ioan Bolos, a obținut azi susținerea deputatilor liberali pentru votul pe bugetul de stat pe anul 2024, întrucât proiectul prevede cerințele PNL:
✅ Zero taxe și impozite noi în 2024 – solicitare PNL acceptată
✅ Continuarea investițiilor de pe programul național liberal “Anghel Saligny” – solicitare PNL acceptată
✅ Sumele prevăzute în buget pentru plata pensiilor majorate – solicitare PNL acceptată
✅ Bugetate sumele pentru creșterile salariale din educație și finanțarea posturilor pentru medici rezidenți – solicitare PNL acceptată
✅ PNL rămâne garantul și gardianul Pilonului II de pensii – solicitare PNL acceptată
Bugetul de stat urmează să fie aprobat în parlament până în 22 decembrie.”, a scris Florin Roman pe Facebook.
Guvernul a aprobat un proiect de modificare şi completare a Codului fiscal, noile prevederi urmând să se aplice de la 1 ianuarie 2024.
„Astfel, se clarifică prevederile referitoare la termenul de depunere a declaraţiilor aferente regimurilor speciale prevăzute la art. 314, 315 şi 315^2 din Codul fiscal, stabilind în mod expres ultima zi calendaristică a fiecărei luni, chiar dacă aceasta este nelucrătoare. În actuala variantă a Codului fiscal se prevede că aceste declaraţii se pot depune până la finalul următoarei luni, după încheierea perioadei fiscale acoperite”, se precizează într-un comunicat al Executivului.
Guvernul menţionează că, în acest mod, se vor evita situaţiile în care, deşi declaraţia aferentă regimurilor speciale era depusă în termen, conform legislaţiei din România, exista posibilitatea ca, potrivit legislaţiei din statele membre de consum, să se considere că termenul respectiv a fost depăşit, iar persoanei impozabile care aplică regimul special în România să îi fie aplicate dobânzi şi penalităţi.
Actul normativ stabileşte abrogarea prevederilor referitoare la posibilitatea desemnării unui reprezentant fiscal autorizat în cazul anumitor categorii de importuri în România de bunuri care au fost transportate dintr-un teritoriu terţ.”Pentru accizele aplicate producţiei de gaze naturale utilizate în scop tehnologic se introduc dispoziţii similare cu cele aplicate energiei electrice”, se arată în comunicat.