Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române (BOR) a adoptat o hotărâre prin care se impune preoților obligația de a păstra neutralitatea în timpul desfășurării campaniilor electorale. Această decizie se aplică atât în discursurile și declarațiile publice ale preoților, cât și în activitățile lor zilnice în comunități. Astfel, preoții sunt instruiți să evite orice implicare partizană sau promovare a unui candidat sau a unei platforme politice în timpul procesului electoral. Această măsură urmărește menținerea integrității și independenței Bisericii, evitând orice influență politică care ar putea afecta misiunea sa spirituală și relația sa cu credincioșii, transmite Basilica.
Conform deciziei Sfântului Sinod al BOR, opțiunea politică a preoților va fi exprimată exclusiv prin votul personal și secret. Aceste reguli au fost incluse în Îndreptarul instituției, stabilind clar că implicarea politică a preoților trebuie să se limiteze strict la exercitarea dreptului lor de vot, fără să se manifeste prin declarații publice sau acțiuni de sprijin pentru anumite candidaturi sau partide politice.
Te-ar putea interesa și: PSD și PNL negociază o listă comună pentru alegerile europarlamentare. Care sunt numele care ar putea fi incluse
„În calitatea sa de cetăţean al Patriei şi de părinte duhovnicesc al tuturor enoriaşilor săi, indiferent de orientarea lor politică, preotul are libertatea, binecuvântarea şi îndatorirea ca, de pe poziţia şi prin mijloacele duhovniceşti care-i sunt specifice, să participe la viaţa cetăţii, sprijinind activităţile menite să promoveze binele obştesc şi împotrivindu-se oricăror măsuri sau activităţi care se dovedesc a fi în contradicţie cu învăţătura şi morala creştină ortodoxă.
În vederea respectării opţiunilor politice ale credincioşilor săi, preotul are obligaţia de a păstra neutralitatea în timpul campaniilor electorale, atât în declaraţiile publice, cât şi în activitatea practică, faţă de problemele cu caracter politic. Opţiunea politică a preotului va fi exprimată doar prin votul personal secret”, a transmis Sinodul BOR.
Conform învățăturilor Sfintelor Canoane, arhiereilor, preoților, diaconilor, călugărilor și călugărițelor din BOR le este interzis să se implice în politică partizană, să devină membri ai unui partid politic sau ai unei organizații care poate fi asociată cu un partid politic, să se înscrie ca candidați în alegerile parlamentare sau locale, să participe în calitate de susținători în campaniile electorale și să ocupe funcții de demnitate/înalt funcționar public la nivel central sau local, fie în statul român, fie în alte țări.
„Clericul sau monahul care se implică în politica vreunui partid în calitate de membru sau de candidat, dar şi prin susţinerea unui candidat, încalcă legământul depus la hirotonie, prevederile Regulamentului autorităţilor canonice disciplinare şi al instanţelor de judecată ale Bisericii Ortodoxe Române şi ale Regulamentului pentru organizarea vieţii monahale şi funcţionarea administrativă şi disciplinară a mănăstirilor şi va trebui să aleagă între cariera politică şi misiunea clericală/viaţa monahală, mai precizează Sfântul Sinod al BOR, menţionând că abaterile de acest fel vor fi judecate în Consistoriile eparhiale”, transmite BOR
Citește și: Ce spune Nicușor Dan despre candidatura la Primăria Capitalei și alianțele care se fac înainte de alegeri