Viața la casă este considerată de mulți mai confortabilă decât cea la bloc. Argumentul principal este independența din numeroase puncte de vedere.
Odată cu independența, viața la casă are însă și cu obligații prevăzute de lege care, dacă nu sunt respectate, le scot din buzunar celor indisciplinați sume importante, sub formă de amenzi.
O prevedere legală esențială în timpul iernii îi vizează în mod special pe cei care locuiesc la casă. De aceasta trebuie să țină seama și firmele care au sediul sau punctul de lucru la casă.
Astfel, conform legislației în vigoare, proprietarii de case și alte imobile trebuie să curețe zăpada și gheața de pe trotuarele din fața locuințelor lor, notează bugetul.ro. Obligația se referă și la țurțuri sau alte formațiuni de gheață formate în sezonul rece la nivelul acoperișului, care reprezintă un pericol pentru trecători.
Cine nu face aceste lucruri riscă amenzi ce pot ajunge la 2.500 de lei!
În București de pildă, prevederea legală ce îi vizează iarna pe cei care locuiesc la casă stipulează și termenul avut la dispoziție pentru a curăța zăpada, gheața și țurțurii. După expirarea acestui termen, oricine riscă să fie amendat dacă nu a respectat legea.
”Persoanele fizice și juridice au obligația ca, pe timp de iarnă, să îndepărteze țurțurii de gheață formați la nivelul acoperișului imobilului / construcției, să curețe, în maximum 24 de ore după încetarea ninsorii, zăpada depusă și gheața formată de pe trotuarele aferente imobilelor unde domiciliază sau își desfășoară activitatea, a sediilor de firme, curților și terenurilor deținute, astfel încât traficul pietonal să se desfășoare în condiții normale”, prevede Hotărârea Consiliului General al Municipiului București nr. 120/2010.
Conform aceleiași hotărâri, la imobilele în care la parter funcționează societăți comerciale, magazine sau prestatori de servicii, obligațiile menționate revin acestor unități pe timpul funcționarii acestora.
Amenzile pentru nerespectarea obligației de a curăța zăpada și de a îndepărta țurțurii sunt stabilite de consiliul local și diferă de la o localitate la alta. În unele cazuri, proprietarii indisciplinați pot scoate din buzunar chiar și 2.500 de lei.