- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Ce trebuie să facă angajații pentru a primi 2 zile libere în plus. Este posibil doar în anumite condiții!

04 Jul, 10:15 • Fundeanu Madalina
Două zile libere în plus pentru români! Ce acte trebuie să completeze pentru a le primi!
Ce trebuie să facă angajații pentru a primi 2 zile libere în plus. Este posibil doar în anumite condiții!

Atât angajații de la stat, cât și cei de la privat pot avea mai multe zile libere în fiecare an. Un nou proiect de lege care vizează acest lucru se află acum în atenția senatorilor. Până și elevii sau studenții pot beneficia de aceste zile, scrie Newsweek.ro.

Două zile libere în plus pentru români! Ce acte trebuie să completeze pentru a le primi!

Mai exact, este vorba despre un proiect legislativ adus recent în atenția Senatului, conform căruia angajații să poată beneficia de două libere plătite pe an, zile în care să meargă la medic pentru a fi examinat de acesta. De asemenea, și studenții sau elevii români pot beneficia de învoire pentru a merge la medic.

Măsura are ca scop depistarea precoce a bolilor, respectiv promovarea screening-ului, prin care se înțelege, potrivit Legii drepturilor pacientului nr. 46/2003, „examinarea inițială de prezumție sau stabilirea existenței reale a bolilor sau a altor caracteristici biologice ori comportamentale într-o populație, care constă în aplicarea unui ansamblu de procedee și tehnici de investigație în scopul descoperirii precoce și evidențierii lor într-un stadiu incipient”.

Ai mai putea citi: Medicii trag un semnal de alarmă! Românii ar putea ajunge să-și plătească consultațiile deși sunt asigurați de stat

zile libere
zile libere

Așadar, cu scopul promovării screening-ului, se propune acum introducerea următoarelor măsuri:

  • două zile libere într-un an calendaristic pentru efectuarea screening-ului, care nu se includ în durata concediului de odihnă, acordate și plătite de angajator, la cererea angajaţilor din sistemul public și privat;
  • două zile de scutire de frecvenţă într-un an calendaristic pentru efectuarea screening-ului, acordate de unitățile de învăţământ preuniversitar, respectiv de instituțiile de învăţământ superior, la cererea elevilor, respectiv a studenților;
  • două zile de permisie într-un an calendaristic pentru efectuarea screening-ului, acordate de unitățile militare, la cererea cadrelor militare în activitate, a soldaţilor și a gradaţilor profesionişti.

Cererile către angajator trebuie să includă mai multe variante de programare pentru cele două zile libere. Solicitările trebuie să fie depuse cu cel puțin 10 zile lucrătoare înainte de primul termen propus.

Urmează ca angajatorul să stabilească pe baza propunerilor din cerere perioada în care va acorda aceste zile libere, în funcție de cât de mult îi afectează activitatea fiecare propunere.

După ce primește acordul angajatorului, salariatul va avea dreptul să meargă la medicul de familie, de unde va lua o adeverință prin care dovedește că a făcut screening-ul. Adeverința va trebui depusă în cel mult 10 zile lucrătoare de la vizita la medic.

În cazul în care nu vor acorda cele două zile libere salariaților pentru a merge la medic, angajatorii riscă amenzi de la inspectorii de muncă cu sume de până la 2.500 de lei.

Trebuie precizat faptul că Legea nu este încă în vigoare. Pentru a se putea aplica, trebuie adoptată în Parlament, promulgată prin decret prezidențial și publicată în Monitorul Oficial.

Vezi și: Pentru ce bani vor fi românii scutiți de impozit. Raluca Turcan: „Majorarea salariului minim a fost una din preocupări”