Probleme pentru românii care vor o locuință. Ratele la bănci au cresc tot mai mult, de la o lună la alta, iar dobânda de politică monetară s-a majorat considerabil, ajungând la 7 procente. Din punctul în care dobânda a crescut, mulți români s-au trezit peste noapte că nu își mai pot permite sa cumpere o locuinţă, deși au achitat deja un avans până în 2023. Oamenii nu mai pot avea banii de la bancă, deoarece acum nu se mai incadrează în gradul de îndatorare de 40%, conform unui material realizat de Antena3.
O parte dintre oamenii care au reușit să achite avansul pentru o casă sau un apartament până în ianuarie 2023, riscă să nu primească un credit pentru că nu se încadrează în gradul de îndatorare de 40%. Schimbarea complet neașteptată pentru acești români vine din cauza IRCC-ului care a ajuns 5,71%, dar şi din cauza TVA-ului care s-a mărit de la 5 la 19% pentru casele mai scumpe de 120 de mii de euro.
Ai mai putea citi: Românii întâmpină probleme atunci când vine vorba despre plata facturilor și sprijinul oferit de Guvern! Cum va fi decontată suma
„Teoretic, la plata avansului trebuie să existe un antecontract, în care să fie specificate condiţiile returnării sumei de bani. Important este să ştim că trebuie inserată în cazul antecontractului de vânzare cumpărare, o clauză prin care dacă banca după un anumit timp nu ne poate credita cu banii respectivi pentru a achiziţiona imobilul să putem să ne recuperăm avansul respectiv, în aşa fel încât să nu pierdem şi avansul sau apartamentul şi, bineînţeles, să nu putem lua nici creditul acela”, susţinut notarii.
În cazul în care antecontractul lipsește, se recurge la negocieri pentru banii de locuință. Dacă nici acestea nu duc la un succes, atunci se aplică măsuri mai dure.
„În cazul clienţilor noştri au existat întotdeauna discuţii încă de dinainte ca dobânzile să crească şi am încercat să găsim întoteauna soluţii şi alternative. Poate un avans puţin mai mare, poate un codebitor şi astfel vom duce la bun final tranzacţia”, a transmis un alt notar.
În situația în care negocierile nu dau roade, clientului nu îi rămâne decât să meargă în instanţa de judecată. De acolo, doar magistrații mai pot rezolva o astfel de problemă.
Potrivit Eurostat, preţurile locuinţelor au crescut cu aproape 50% între 2010 şi 2022. De partea cealaltă, chiriile au crescut cu aproape 20% în acelaşi interval, iar specialiștii din domeniu cred că abia din toamnă ar mai putea scădea prețurile, însă nu sunt șanse foarte mari.
Ai mai putea citi și: Fonduri europene 2023. Șanse mai mari pentru micii agricultori din România!