- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Ce trebuie să facă românii dacă vor să nu se trezească cu zborul anulat. Cum pot fi feriți de probleme în vacanță

29 Jun, 13:51 • Adrian Popovici
După ce numeroase companii aeriene au fost nevoite să anuleze zboruri, reprezentanții operatorilor de turism recomandă românilor să-și achiziționeze întotdeauna biletele prin intermediul agențiilor. Astfel, șansele de a găsi rapid soluții în cazul anulării zborurilor sunt mult mai mari.
Ce trebuie să facă românii dacă vor să nu se trezească cu zborul anulat. Cum pot fi feriți de probleme în vacanță

Pentru a preveni surprizele neplăcute, cum ar fi anularea zborurilor, românii care plănuiesc să călătorească trebuie să ia în considerare câteva sfaturi esențiale. Asociația Națională a Agențiilor de Turism (ANAT) a emis recent o serie de recomandări care ar putea reduce riscurile de anulare a zborurilor, în contextul în care tot mai multe companii aeriene se confruntă cu probleme precum lipsa sloturilor, întârzierile sau insuficiența personalului, notează Antena 3 CNN.

Un pas important sugerat de ANAT este achiziționarea biletelor de avion prin intermediul agențiilor de turism. Aceste agenții nu doar că oferă o protecție suplimentară în caz de anulare, dar sunt și obligate, prin lege, să găsească soluții pentru repatrierea pasagerilor fără costuri suplimentare dacă zborul face parte dintr-un pachet de călătorie.

Președintele ANAT, Alin Burcea, subliniază că în prezent nu există asigurări care să acopere anulările sau întârzierile provocate de companiile aeriene, iar colaborarea ANAT cu Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului pentru crearea unui Fond de garantare a biletelor de avion în caz de faliment al companiilor este un pas crucial pentru protecția turiștilor.

Un alt avantaj al rezervării prin agențiile de turism este informarea promptă și corectă a turiștilor cu privire la anulări sau întârzieri. Companiile aeriene nu informează întotdeauna clienții despre astfel de probleme, în timp ce agențiile de turism se asigură că pasagerii nu se prezintă la aeroport decât atunci când au o alternativă de zbor garantată. Acest lucru poate economisi timp și stres pentru călători, oferindu-le o experiență mai plăcută și mai sigură.

Persoană care așteaptă un zbor cu avionul
Persoană care așteaptă un zbor cu avionul

Te-ar putea interesa și: Haos şi nervi în aeroporturile din ţară. Concediile a mii de români au început cu un val de zboruri întârziate

Ce trebuie să știe românii înainte de a-și rezerva un zbor cu avionul?

Siguranța curselor charter reprezintă un alt punct forte al rezervărilor prin agențiile de turism. Aceste curse, operate cu avioane închiriate de touroperatori de la companii aeriene, sunt considerate printre cele mai sigure opțiuni de zbor. Touroperatorii sunt obligați să asigure derularea zborurilor sau să ofere alternative, indiferent dacă este vorba despre curse charter sau circuite turistice.

Pe lângă toate acestea, pasagerii au dreptul la despăgubiri din partea companiilor aeriene în anumite condiții, inclusiv cazare și masă dacă întârzierile sau anulările sunt semnificative și afectează întoarcerea la destinație. Totuși, agențiile de turism pot asigura rapid o alternativă de transport, oferind o soluție imediată și eficientă în astfel de situații.

Prin urmare, pentru a evita problemele și pentru a se bucura de o vacanță liniștită, românii ar trebui să urmeze recomandările ANAT. Cumpărarea biletelor de avion prin agențiile de turism nu doar că oferă o protecție suplimentară împotriva anulărilor, dar și asigură o informare corectă și promptă, alternative de transport garantate și o siguranță sporită a curselor charter. Aceste măsuri pot face diferența între o vacanță plăcută și una plină de surprize neplăcute.

Citește și: Surprize de proporții din partea Revolut! Clienții din România pot beneficia de vacanțe și zboruri gratuite