Președintele Asociației Inginerilor Constructori Proiectanți de Structuri din România (AICPS) nu a rămas indiferent în fața îngrijorărilor pe care românii le au de la evenimentul cumplit care a avut loc în Turcia. Lucian Melinceanu a oferit public mai multe sfaturi care ar putea salva viața oamenilor în cazul unui seism, citează stiripesurse.ro.
Președintele AICPS a ieșit în față și a punctat care sunt cele mai bune recomandări pe care românii ar trebui să le urmeze în cazul unui cutremur. Acesta nu a ezitat să desființeze miturile care au apărut despre metodele de protecție în fața unui astfel de pericol.
Seismologii înregistrează în jur de cinci sute de mii de cutremure în fiecare an, în ciuda faptului că multe dintre ele nu sunt simțite de populație. Specialiștii explică că șocurile seismice se produc în urma unor procese de frecare și fracturare între componentele scoarței terestre. O cantitate mare de energie este eliberată, măsurându-se în ergi și contribuind la calcularea magnitudinii cutremurului.
Scala Ritcher este folosită pentru a măsura magnitudinea șocului seismic, fiind cuprinsă între 0,3 și 9 grade. Anticiparea cutremurelor nu este posibilă, chiar dacă există multe aplicații și platforme în acest sens. Tocmai din acest motiv, președintele AICPS oferă sfaturi concrete pentru situațiile limită.
Vezi și: Turcia va trece prin cea mai gravă criză economică. Cutremurele care au lovit țara duc către colaps
Primul pas pentru a crește șansele de supraviețuire în cazul unui cutremur se referă chiar la a ne pregăti pentru această eventualitate și de a conștientiza pericolul la care am putea fi expuși. Așadar, măsurile trebuie luate încă din timp, iar informarea despre metodele de protecție trebuie să fie la ordinul zilei.
„Un lucru important: ne gândim, tot timpul, unde ne adăpostim în caz de cutremur. În mod normal, ar trebui să ne adăpostim lângă cel mai important punct de rezistență din casă. Când spun această frază, toți zic: păi și de unde știu eu unde e ăla?
Ar trebui încet-încet să ne educăm și să știm fiecare, la noi acasă, care este cel mai sigur loc, cel mai puternic stâlp, cel mai puternic perete. Trebuie să realizăm că povestea cu statul sub grindă sau sub tocul ușii este o poveste de la 1960”, este declarația oferită de Lucian Melinceanu.
„Adăpostirea sub grindă este valabilă pentru planșeele de lemn și nu se mai potrivește în ziua de astăzi”, a adăugat specialistul.
Te-ar putea interesa și: România, departe de pericolul cutremurului! Clădirile vor fi consolidate seismic. Cseke Attila: „Finanţarea este asigurată în întregime de Ministerul Dezvoltării”