Românii care au rămas fără un loc de muncă sau nu își pot găsi un serviciu pot primi ajutor de șomaj, însă trebuie să îndeplinească o serie de condiții și să depună mai multe acte la Agențiile pentru Ocuparea Forței de Muncă.
De ajutorul de șomaj pot beneficia persoanele fără loc de muncă, dar care sunt apte și disponibile pentru a munci. Din luna martie a acestui an, valoarea ajutorului de șomaj a crescut la 598 de lei, în baza Indicatorului Social de Referință.
ISR este unitatea exprimată în lei în baza căreia se raportează indemnizațiile de șomaj din bugetul asigurărilor acordate pentru protecția persoanelor apte de muncă și se află în căutarea unui loc de muncă.
Citește și: Ajutor social 2023. Care sunt actele necesare la dosar
Persoana care solicită ajutorul trebuie să fi lucrat cel puțin un an. La această sumă se adaugă o cotă din media venitului brut anual, aceasta fiind diferită în funcție de stagiul de cotizare.
Pentru un stagiu de cotizare de un an, se calculează cu 1% din cotă, la cel puțin 3 ani cu 3% din cotă, la 10 ani cu 7% și la cel puțin 20 de ani cu 10% din cotă.
Persoanele care refuză un loc de muncă pierd automat indemnizația și pot beneficia din nou de ea abia după ce lucrează cel puțin 12 luni, în ultimele 24 de luni, conform stirileprotv.ro.
Citește și: În ce localitate din România şomajul este zero? Primarul se mândreşte cu această reuşită
Acte necesare pentru obținerea ajutorului
Cei ce vor să depună cererea pentru obținerea indemnizației trebuie să depună următoarele acte:
Absolvenții instituțiilor de învățământ pot beneficia și ei de ajutorul de șomaj dacă nu au reușit săă își găsească un loc de muncă în domeniu în 60 de zile de la absolvire. Aceștia trebuie să depună următoarele acte: