Tot ce trebuie să știe pensionarii români după recalculare. Persoanele care au lucrat 30 de ani primesc o sumă suplimentară la pensie, dar există anumite aspecte mai puțin cunoscute despre ce perioade sunt considerate contributive.
În pricesul de recalculare a pensiilor, perioadele contributive reprezintă anii în care o persoană a fost activă în câmpul muncii și a contribuit efectiv la sistemul public de pensii. E important de știut că nu toate perioadele sunt considerate contributive. De exemplu, anii petrecuți în aramtă, facultate sau în perioade de șomaj nu se încadrează în categoria anilor contributivi. Aceste perioade nu au aceeași pondere în calculul pensiei.
Citește și: Decizia Guvernului pentru pensionarii din România. Creșteri majore, începând cu 1 martie 2025!
Pentru aceste perioade, cntribuția se reduce la 0,25 de puncet, iar punctul de referință este de 81 de lei. Astfel, persoanele care au perioade mari în afara muncii active vor avea un punctaj contributiv mai mic și, implicit, o pensie mai mică. Acest lucru este de interes pentru persoanele care vor să iasă la pensie la vârsta standard, dar care au o continuitate completă a contribuțiilor.
Pentru fiecare an de muncă, un pensionar acumulează puncte de contributivitate, valoarea finală a pensiei fiind stabilită prin înmulțirea acestui punctaj cu valoarea punctului de pensie. Românii care au muncit 30 de ani primesc o sumă suplimentară de 202 lei, aferentă unui punctaj de 2,5 puncte. Cei care au lucrat un număr mai mare de ani, primesc o sumă mai mare. De exemplu, un pensionaar cu 35 de ani de muncă va primi în plus 506 lei, iar cei cu 40 de ani de muncă beneficiază de un adaos de 911 lei.
Nu toate perioadele de inactivitate sunt consierate necontributive. În cazul în care o persoană și-a prelungit activitatea după vârsta standard de pensionare, punctele de contributivitate acumulate în anii de muncă suplimentari nu sunt mereu recunoscute la recalculare, lucru care poate avea un impact negativ asupra valorii pensiei.
Citește și: Documentul pe care pensionarii trebuie să-l ducă urgent la Casa de Pensii. Altfel, nu primesc bani
Un pensionar care a continuat să muncească între 65 și 70 de ani ar trebui să acumuleze 5 puncte suplimentare. Însă, conform legislației actuale, aceste puncte nu sunt recunoscute, iar pensia nu este suplimentată cu suma corespunzătoare celor cinci. Astfel, suma care ar fi trebuit adăugată ar fi fost de 405 lei, potrivit playtech.ro.