- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Ce trebuie să știi dacă vrei să îți deschizi un salon de înfrumusețare. ANAF îți explică pas cu pas

20 May, 15:23 • stefan.vlad
Ce trebuie să știi dacă vrei să îți deschizi un salon de înfrumusețare sau de întreținere corporală. Potrivit Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), primul pas făcut de români este să se adreseze Oficiului Național al Registrului Comertului (ONRC).
Ce trebuie să știi dacă vrei să îți deschizi un salon de înfrumusețare. ANAF îți explică pas cu pas

Ce trebuie să știi dacă vrei să îți deschizi un salon de înfrumusețare. În funcție de modalitatea în care doriți să vă desfășurați activitatea, ONRC vă poate autoriza desfășurarea activității în calitate de:

  • societate, persoană juridică română, în condițiile prevăzute de Legea nr. 31/1990 Legea societăților;
  • persoana fizică autorizată/ întreprindere individuală/ întreprindere familială, în condițiile prevăzute de Ordonanța de urgență a Guvernului nr.44/2008 privind desfășurarea activităților economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderi individuale și întreprinderi familiale.

Citește și: Toți banii românilor vor fi verificați de ANAF. Guvernul a dat ordin. Au început primele confiscări

Ce trebuie să știi dacă vrei să îți deschizi un salon de înfrumusețare

Autorizarea funcționării nu exonerează societățile, respectiv persoanele fizice autorizate/întreprinderile individuale/ întreprinderile familiale de obligația de a obține, înainte de începerea activității autorizațiile, avizele, licențele și altele asemenea, prevăzute în legi speciale, pentru desfășurarea anumitor activități economice. Indiferent de modalitatea de desfășurare a activității, aveți obligații fiscale declarative și de plată.

Spre exemplu, în situașia în care desfășurați activitate prin intermediul unei societăți, aceasta poate fi plătitoare de impozit pe profit sau plătitoare de impozit pe veniturile microîntreprinderilor în funcție de condițiile stabilite de Codul fiscal. Dacă societatea respectivă are și angajați, în calitate de angajator, aceasta are obligația de a reține la sursă impozitul pe venit, respectiv contribuțiile sociale obligatorii.

În plus, societatea respectivă va avea obligația depunerii la organul fiscal competent a declarațiilor de impunere specifice la termenele prevăzute de lege, precum și obligația plății obligațiilor prevăzute de lege.

În situația în care desfășurați activitate în calitate de persoană fizică autorizată/ întreprindere individuală/întreprindere familială pentru veniturile realizate, datorați impozit pe venit, respectiv contribuții sociale obligatorii, după caz, în conditiile stabilite de Codul fiscal.

În plus, în calitatea dumneavoastră de persoană fizică, veți avea obligația depunerii la organul fiscal competent a Declarației Unice privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice la termenele prevăzute de lege. În situația în care aveți și angajați, obligațiile dumneavoastră declarative și de plată sunt identice cu cele ale persoanelor juridice care au calitatea de angajatori, potrivit ANAF.

Urmărește Daily Business pe Google News