Cum va evolua prețul caselor în 2025? Opiniile legate de această întrebare sunt mixte, însă, odată centralizate răspunsurile, pot fi trase unele concluzii. Astfel, unii experți anticipează o stagnare, în timp ce alt opinii merg pe ideea unei continuări a creșterii, însă cu un procent mai mic decât cele din ultimii ani.
Astfel, directorul de marketing al imobiliare.ro, Daniel Crainic, anticipează o creștere rezumată ”la o singură cifră”, cu condiția unei stabilități economice.
”Orice semn de instabilitate, fie el economic, politic sau social, poate scoate la iveală vulnerabilitățile pieței, determinând intrarea în pasivitate a cumpărătorilor. Dacă vom avea stabilitate economică, ne așteptăm ca prețurile să continue să crească în 2025, deși nu sunt excluse corecții la unele segmente. În orice caz, pentru a putea fi sustenabilă, creșterea ar trebui să se rezume la o singură cifră”, spune Crainic, citat de hotnews.
Citește și Capcanele invizibile ale rețelelor sociale. Cum să ne apărăm în era manipulării digitale
Tot Dan Niculae este de părere că certitudinile privind evoluțiile din 2025 nu vor apărea ”cel puțin până la primăvară”.
Există și opinii potrivit cărora prețul locuințelor va stagna în 2025. Cel puțin asta anticipează jumătate dintre experții CFA România – asociația profesioniștilor în investiții din România.
”Referitor la evoluția prețurilor proprietăților rezidențiale în orașe, 50% dintre participanți, anticipează o stagnare în următoarele 12 luni, în timp ce 32% anticipează o scădere a prețurilor. De asemenea 68% dintre participanți consideră că prețurile actuale sunt supra-evaluate, iar 27% că sunt corect evaluate”, spun reprezentanții CFA România.
Dincolo de contextul economic complicat, ritmul construirii de locuințe noi afectează, la rândul său, prețul proprietăților.
Potrivit Institutului Național de Statistică (INS), în primele nouă luni din 2024 au fost date în folosință puțin peste 42.000 de locuințe, în scădere cu aproape 8.000 față de aceeași perioadă a anului precedent.
În 2023, în România s-au construit 70.900 de case, astfel că numărul total al locuințelor a ajuns la aproape 10 milioane.