O nouă disciplină va fi studiată în cadrul învățământului de către liceenii care nu vor participa la orele de Religie, potrivit proiectului de planuri-cadru-surse, și anume „Perspective globale”. Noua materie va fi studiată indiferent de profil și specializare, cu excepția învățământului teologic, se arată într-un document draft obținut de Edupedu.ro.
Alternativa la ora de Religie „se adresează elevilor care nu participă la orele de Educație religioasă”, potrivit indicațiilor din documentul citat. Tinerii ar urma să studieze la această disciplină „tradițiile diverse de pe glob, elemente de cultură și civilizație pornind de la situația globală actuală”, după cum scriu cei de la Ministerul Educației.
Religia este singura disciplină, în afară de Limba și literatura Română și Matematică, care se studiază în toți anii de școală, indiferent de profil, specializare sau ciclu de învățământ. Recent, disciplina Religie e fost votată de parlamentarii din Comisia pentru învățământ a Camerei Deputaților drept disciplină opțională la Bacalaureatul organizat după noua lege a educației, aflată în stadiu de proiect, dezbătută în Legislativ.
În ceea ce privește introducerea religiei ca materie opțională pentru elevi la examenul de Bacalaureat, se pare că social-democrații sunt de acord cu un astfel de amendament. Programul stabilit de către reprezentanți ar trebui să primească votul final în Camera Deputaților, cât mai curând.
Ligia Deca a declarat pe parcursul zilei de astăzi că „este foarte bine că diversitatea rămâne un principiu al sistemului educațional românesc”. Întrebată dacă religia va fi introdusă drept materie opțională la Bacalaureat, ministrul a precizat că „Parlamentul este suveran”, astfel, nu poate anticipa ce decizie se va lua din acest punct de vedere.
„Este foarte bine că diversitatea rămâne un principiu al sistemului educaţional românesc, diversitatea, aşa cum trebuie ea înţeleasă, cu toate particularităţile pe care copiii nu le pot influenţa, şi care nu ar trebui să îi împiedice să aibă acces la educaţie.
Vizavi de celelalte articole care ţin de specificul învăţământului confesional sau de, în general, rolul cultelor în ceea ce înseamnă învăţământul, rămâne să le discutăm şi să vedem care este cea mai bună cale de mijloc.
Menţionez însă că acel articol care vizează libertatea de gândire vizează independenţa faţă de ideologii, dogme sau politizare în sine, este un articol care există şi acum în Legea educaţiei, din anul 2011, avem peste 10 ani în care acest articol nu a pus nicio problemă”, declară Deca.
„Eu nu pot anticipa ceea ce Parlamentul va decide, Parlamentul este suveran. Noi suntem aici să oferim punctul nostru de vedere tehnic şi, sigur, să justificăm, să motivăm varianta de lege care a ajuns în Parlament şi pe care ministerul şi-o asumă. (…)
La dezbaterea de săptămâna trecută cu reprezentanţii cultelor, reprezentanţii cultelor nu au intrat în toate amendamentele depuse la Parlament, nici nu le-am avut cât să ne uităm pe ele în timp real, ei au ridicat câteva chestiuni la care, la dezbateri, ministerul şi-a exprimat punctul de vedere. (…)
În ceea ce priveşte, de exemplu, religia la examenul de Bacalaureat, spun şi acum ceea ce am spus şi atunci – religia – sau mă rog materii din zona teologică – există la Bacalaureat deja pentru liceele vocaţionale teologice. Discuţia pentru extinderea acestei posibilităţi este în continuare în desfăşurare”, completează ministrul Educaţiei.
Alte articole: Este oficial! Guvernul anunță că profesorii își iau adio de la salarii mărite în 2023