Pe parcursul zilei de astăzi a avut loc cea mai așteptată întâlnire dintre oficialii statului român și celui ucrainean. Experții au discutat despre lucrările de pe Canalul Bâstroe, moment în care s-a stabilit data de începere a măsurătorilor, susține stiripesurse.ro. Anunțul a fost făcut de Ministerul Transporturilor.
Astăzi, 3 martie, a avut loc întâlnirea dintre experții statului român și al celui ucrainean. Ședința a avut drept subiect principal lucrările de pe Canalul Bâstroe, moment în care părțile implicate au decis data de începere a măsurătorilor.
Participanții au convenit ca procedurile să fie implementate începând cu data de 15 martie a acestui an. În cadrul acestei discuții, a fost stabilit un punct unic de contact câte un expert al fiecărui stat. Pe data de 6 martie va avea loc o altă întâlnire, atunci când se vor stabili detaliile planului pentru efectuarea măsurătorilor pe Canalul Bâstroe și Brațul Chilia. Primele informații arată că procedurile vor dura aproximativ 10 zile.
Te-ar putea interesa și următorul subiect: Ambasada Ucrainei, reacție pe tema scandalului „Bâstroe”. Se cer consultări din partea taberei „Volodimir Zelenski”
„Cele două părți au convenit că este cea mai bună soluție care să clarifice informațiile contradictorii pe tema dragării Canalului Bâstroe și a Brațului Chilia.
Partea română și-a arătat disponibilitatea ca la aceste măsurători să fie prezenți și specialiști din Ucraina, dar și ai unor instituții terțe. Partea ucraineană va asigura securitatea navelor și personalului românesc, pe toată perioada activităţilor de măsurare”, declară Ministerul Transporturilor.
Consultarea tehnică cu autoritățile române a fost anunțată pe parcursul zilei de joi, de către Ambasadorul Ucrainei din România. Ihor Prokopchuk a menționat că aceasta este o bună ocazie pentru a responsabiliza problema de actualitate, dar mai ales, pentru a afla care sunt pașii necesari în cele ce urmează.
„Au fost făcuți mai mulți pași din partea ambelor părți în ceea ce privește lucrurările în desfășurate de Ucraina pentru a menține navigabillitatea canalului. Între timp, este necesar să avem consultări tehnice pentru lucrările desfășurate”, declară Ambasadorul Ucrainei în România.
„Aceasta va fi o ocazie bună pentru oamenii responsabili cu această problemă să înțeleagă și să facă schimb de informații factuale cu privire la lucrările desfășurate și, de asemenea, să vadă ce pași trebuie urmați în continuare”, completează acesta.