Europa a cunoscut în 2025 cea mai caldă lună martie din istoria înregistrărilor, acest continent având cea mai rapidă rată de încălzire din lume, a anunţat marţi observatorul european Copernicus.
Martie a fost cu 1,6 C (2,9 F) peste timpurile preindustriale, prelungind o anomalie atât de extremă încât oamenii de ştiinţă încă încearcă să o explice pe deplin.
„Faptul că suntem încă la 1,6C peste nivelul preindustrial este într-adevăr remarcabil”, a declarat Friederike Otto de la Institutul Grantham pentru schimbări climatice şi mediu din cadrul Imperial College din Londra.
„Ne aflăm în plină criză a schimbărilor climatice provocate de om”, a declarat ea pentru AFP.
Oamenii de ştiinţă avertizează că fiecare fracţiune de grad de încălzire globală creşte intensitatea şi frecvenţa fenomenelor meteorologice extreme, cum ar fi valurile de căldură, precipitaţiile abundente şi seceta.
Citește și: România, printre țările cu cele mai mici prețuri la ouă din UE. Cu cât se vinde un ou înainte de Paște
Schimbările climatice nu se referă doar la creşterea temperaturilor, ci şi la efectul în lanţ al întregii călduri suplimentare care este reţinută în atmosferă şi în mări de gaze cu efect de seră precum dioxidul de carbon şi metanul.
Mările mai calde înseamnă o evaporare mai mare şi o umiditate mai mare în atmosferă, provocând ploi torenţiale mai puternice şi alimentând ciclonii cu energie, dar afectând şi regimul precipitaţiilor la nivel mondial.
Potrivit Copernicus, luna martie în Europa a fost cu 0,26C (0,47F) peste precedentul record de căldură pentru această lună, stabilit în 2014.
Şi ţara noastră a avut parte de o primă lună de primăvară extrem de călduroasă, cu recorduri termice în mai multe zone, când valorile termice s-au apropiat de 30 grade Celsius.
Potrivit ANM, în săptămâna 7-14 aprilie, valorile termice vor fi mai coborâte decât cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României. Regimul pluviometric va fi deficitar în regiunile vestice, sudice și centrale, iar în rest va fi în general apropiat de cel normal pentru acest interval.
În săptămâna 14-21 aprilie, temperaturile medii vor fi mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă în cea mai mare parte a țării, cu o abatere termică pozitivă mai accentuată în regiunile nord-vestice. Cantitățile de precipitații vor fi deficitare în estul, sudul și centrul teritoriului, iar în rest vor fi apropiate de cele normale.