Romgaz a făcut un pas istoric, anunțând prima emisiune de obligațiuni, o mișcare considerată a fi cea mai mare din mediul corporativ românesc, potrivit ministrului Energiei, Sebastian Burduja. Pe pagina sa de Facebook, Burduja a vorbit despre acest program record, în valoare de 1,5 miliarde de euro, destinat finanțării planului de investiții al companiei, inclusiv proiectul Neptun Deep.
„Programul record de 1,5 miliarde euro vizează ridicarea finanțării necesare pentru susținerea planului de investiții, inclusiv marele proiect Neptun Deep.
Se lansează astfel cea mai mare emisiune de obligațiuni din partea unei companii cu capital majoritar de stat.
Acest demers vine după ce compania a obținut anterior un rating excelent din partea Fitch (BBB- investment grade), un demers pe care l-am susținut personal în mai multe discuții cu agenția de rating”, arată Sebastian Burduja într-o postare pe Facebook.
Te-ar mai putea interesa și: Engie a semnat un contract pentru gaze naturale cu Romgaz. Înțelegerea ajunge la aproape 1 milion de lei
foto: Romgaz
Această emisiune de obligațiuni vine după ce Romgaz a obținut un rating excelent din partea agenției Fitch, cu un rating de „BBB- investment grade”, un aspect care atrage investitori internaționali.
Proiectul Neptun Deep, evaluat la 2 miliarde de euro, este una dintre cele mai mari investiții energetice ale României și promite să dubleze producția națională de gaz, plasând țara în topul producătorilor de gaz din Uniunea Europeană.
„Investiția de 2 miliarde de euro în Neptun Deep. Proiectul e în grafic și ne va asigura locul I în UE la producția de gaz, dublând producția de gaz românesc.
Rămâne să îi dăm valoare adăugată cât mai mare în economie, prin investiții în fabrici de medicamente, îngrășăminte și producția de energie electrică în grupuri pe gaz. Și da, avem peste 3500MW în lucru, de la Mintia la Ișalnița, Turceni, Iernut și Midia, plus modernizarea CET-urilor care încă utilizează cărbune și vor trece pe gaz (Craiova).
Și da, nu ne vom lăsa și vom duce la bun sfârșit acest proiect, chiar dacă deranjăm multe interese, dovadă fiind sabotajul constant al unor organizații”, a spus ministrul.
Ministrul Energiei a menționat că un alt aspect important este deblocarea proiectului de la Iernut, care a stagnat ani de zile. El a precizat că lucrările sunt în desfășurare, colaborând cu antreprenorul spaniol pentru a finaliza și pune în funcțiune cel puțin jumătate din capacitatea centralei până la sfârșitul anului.
De asemenea, el susține că un alt argument este deblocarea proiectului de la Iernut, după ani de zile: „Suntem în șantier, lucrăm cu antreprenorul spaniol pentru a pune in funcțiune măcar jumătate din capacitate pana la finalul anului”, a mai zis Sebastian Burduja.
Te-ar mai putea interesa și: Romgaz înregistrează creșteri ale profitului net în primele 6 luni ale anului. Nu a mai plătit taxa de solidaritate