- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Cea mai mică pensie de după recalculare. Niciun pensionar nu va primi mai puțin de atât din septembrie

22 Aug, 11:00 • Alexe Raluca
Ministerul Muncii a venit cu clarificări în ceea ce privește recalcularea pensiilor. S-a aflat care este valoarea minimă posibilă pentru o pensie, astfel că niciun pensionar nu va primi mai puțini bani de atât.
Cea mai mică pensie de după recalculare. Niciun pensionar nu va primi mai puțin de atât din septembrie

Ministerul Muncii a dat asigurări, în repetate rânduri, că niciun senior nu va primi mai puțin de suma stabilită prin lege, începând din luna septembrie.

Citește și: Daniel Baciu: „Nu va fi nicio pensie îngheţată 5, 6, 7 ani. Este foarte clar prevăzut de lege”

Ce pensie minimă pe care o poate primi orice pensionar după recalculare

Conform datelor transmise de Ministerul Muncii, toți pensionarii care au indemnizație socială vor primi cel puțin 1.281 de lei. Nu contează numărul anilor petrecuți în câmpul muncii, căci tot vor beneficia de această sumă garantată de stat. Iar dacă nu au contribuit suficient de mult pentru această sumă, statul român va acoperi diferența.

„Începând cu 1 septembrie 2024 toți pensionarii beneficiari de indemnizație socială vor continua să primească suma minimă garantată de 1.281 de lei, indiferent de cuantumul rezultat în urma recalculării. În cazul în care pensia recalculată este mai mică de 1.281 de lei, diferența se suportă de la bugetul de stat. Asta înseamnă că, indiferent de cuantumul rezultat în urma recalculării, niciun pensionar nu va primi mai puțin de 1.281 de lei”, a transmis Ministerul Muncii, pe 21 august.

Românii care primesc indemnizația socială în valoare de 1.281 de lei vor beneficia de o majorare a indemnizației din anul 2025. Potrivit legii, venitul va crește de la an la an, în funcție de mai mulți factori economici.

„Important de reținut: Ca și până acum, în cazul indemnizației sociale pentru pensionari drepturile se evidențiază distinct pe talonul de pensie, astfel: – cuantumul rezultat în urma recalculării, – ⁠suma de plată care nu poate fi mai mică de 1.281 de lei. Indemnizația socială rămâne 1.281 de lei până la sfârșitul anului 2024. Dacă pensia recalculată este sub cuantumul minim garantat, diferența se va suporta de la bugetul de stat. Indemnizația socială pentru pensionari crește anual prin legea bugetului de stat”, au anunțat oficialii din Ministerul Muncii.

În prezent sunt 1.044.668 de români care primesc această pensie. Numărul lor va scădea după recalculare, ajungând la 953.776 de pensionari.

Citește și: S-a aflat acum! Asta pățesc, de la 1 septembrie 2024, românii care nu au cotizat deloc la pensie