Petrom a ieftinit marți motorina standard cu 10 bani pe litru, potrivit Monitorul Prețurilor. Fiind liderul piețeii, Petrom este primul care operează modificări ale prețului, aceasta fiind cea mai mare de la începutul anului până acum. De la întâi ianuarie cele mai semnificative scăderi au fost de maximum 5 bani. Totodată, aceasta este prima ieftinire aplicată de Petrom de la intrarea în vigoare a embargoului privind produsele petroliere rusești, introdus în data de 5 februarie.
Conform ministerului Energiei, circa 63% din importurile de motorină ale României provin din Rusia sau traversează Rusia. În România, consumul mediu anual de combustibil în ceea ce privește transportul (benzină, motorină, carburanți pentru aviație) se ridică la aproximativ 7,3 milioane de tone/an. Din acest consum, cea mai mare pondere este deținută de consumul de motorină, respectiv circa 5,9 milioane de tone/an, iar benzina la 1,3 milioane de tone/an. Aproximativ două treimi din motorina folosită în România sunt produse în rafinăriile din țară, respectiv la Petrobrazi, Petrotel și Petromidia, iar restul este importat.
Liderul pieței din România, Petrom, a dictat prima ieftinire a motorinei, în data de 4 februarie, cu 5 bani pe litru. După aceste reduceri de preț, potrivit peco-online.ro, un litru de motorină costă la stațiile Petrom din Capitală, între 7,47 lei și 7,50 lei. În cazul benzinei standard, prețurile de la stațiile Petrom din Capitală sunt cuprinse între 6,49 lei și 6,55 lei pe litru.
După intrarea în vigoare a embargoului, luni, Ministrul Energiei Virgil Popescu, a declarat faptul că a discutat cu țoți marii importatori care activează în țara noastră. Acesta a subliniat că fiecare companie a oferit asigurări cu privire la sursele de aprovizionare.
Luni, după intrarea în vigoarea a embargoului, ministrul Energiei, Virgil Popescu, a spus că a discutat cu toţi marii importatori care activează în ţara noastră şi a primit asigurări că fiecare companie şi-a diversificat din timp sursele de aprovizionare.
„România aplică embargoul asupra produselor petroliere provenite din Rusia, conform pachetului european de sancţiuni împotriva acestei stat agresor al Ucrainei. Ţara noastră nu are motive de îngrijorare cu privire la dispariţia de pe piaţa europeană a marelui exportator energetic de la Răsărit. Ministrul liberal al Energiei Virgil Popescu a avut deja discuţii cu toţi marii importatori care activează în România şi a primit asigurări că fiecare companie şi-a diversificat din timp sursele de aprovizionare”, arată o postare de luni pe pagina de Facebook a PNL.
Alte articole: Mai multe medicamente ieftine riscă să dispară din piaţă. Comisia Europeană cere majorarea taxei clawback