Vacanța de vară a trecut, iar românii au profitat la maxim de ea, creșterea fiind în medie cu 3,8% la nivel național, faţă de perioada similară a anului trecut, conform datelor BIBI Touring Touroperator. Și voucherele de vacanţă, a căror valoare în 2023 a fost de aproape 2 miliarde, au contribuit la trendul ascendent.
În zona de litoral, turiştii s-au putut bucura de 4.000 de unităţi clasificate cu 151.720 de locuri de cazare. Preţul mediu de persoană pentru cazare a fost de 1102 lei/sejur, în creştere cu 10% faţă de anul trecut.
O creștere 10% s-a înregistrat și la cazarea all-inclusive de pe litoral, dar şi o stagnare sau chiar scădere pentru hotelurile care n-au beneficiat de modernizări în ultimii ani. Cele mai căutate staţiuni au fost Mamaia, Eforie Nord, Neptun-Olimp şi Costineşti, cu o pondere de peste 60% din totalul rezervărilor.
În ceea ce priveşte zona de munte-balneo, vânzările sunt comparabile cu perioada similară din 2023. Preţul mediu pe sejur a fost de 573 lei/persoană pentru zona de munte şi de 1162 lei/persoană pentru zona de balneo, înregistrând o creştere de 6,5% faţă de anul trecut.
Cele mai solicitate staţiuni pentru zona de munte au fost: Sinaia, Predeal şi Poiana Braşov cu un procent de 55% din totalul rezervărilor, în timp ce pentru zona de balneo, turiștii au preferat: Băile Felix, Călimăneşti, Căciulata şi Băile Herculane, cu o pondere de 68% din rezervările pe aceste destinaţii.
Delta Dunării a beneficiat de cea mai mare creștere a rezervărilor faţă de vara anului trecut, în ciuda impactului negativ datorat războiului de la graniţă. Evoluţia rezervărilor a fost cu 12% mai mare, având o durată medie a sejurului de 3,4 nopţi.
Tariful mediu a fost de 843 lei persoană/sejur, în creştere cu 10% faţă de sezonul trecut. Cele mai solicitate destinaţii de vacanţă din Deltă au fost: Crişan, Sulina, Băltenii de Sus şi Sfântu Gheorghe cu un procent de 63% din totalul rezervărilor.