- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Cei mai mulți români și-au petrecut vacanța la mare, în sezonul estival. Rezervările au crescut cu 8,5% față de anul trecut

11 Sep, 14:01 • Toma Anca
Românii s-au bucurat de o vară călduroasă, iar cei mai mulți dintre ei au ales să-și petreacă vacanța la mare. Creşterea rezervărilor faţă de vara anului 2023 a fost de 8,5%, cu o durată medie a sejurului de 4,7 nopţi. În schimb, destinațiile montane au atras un număr de vizitatori identic cu cel de anul trecut.
Cei mai mulți români și-au petrecut vacanța la mare, în sezonul estival. Rezervările au crescut cu 8,5% față de anul trecut

Vacanța de vară a trecut, iar românii au profitat la maxim de ea, creșterea fiind în medie cu 3,8% la nivel național, faţă de perioada similară a anului trecut, conform datelor BIBI Touring Touroperator. Și voucherele de vacanţă, a căror valoare în 2023 a fost de aproape 2 miliarde, au contribuit la trendul ascendent.

Românii au profitat de vacanța de vară

În zona de litoral, turiştii s-au putut bucura de 4.000 de unităţi clasificate cu 151.720 de locuri de cazare. Preţul mediu de persoană pentru cazare a fost de 1102 lei/sejur, în creştere cu 10% faţă de anul trecut.

O creștere 10% s-a înregistrat și la cazarea all-inclusive de pe litoral, dar şi o stagnare sau chiar scădere pentru hotelurile care n-au beneficiat de modernizări în ultimii ani.  Cele mai căutate staţiuni au fost Mamaia, Eforie Nord, Neptun-Olimp şi Costineşti, cu o pondere de peste 60% din totalul rezervărilor.

Citește și: Vacanță de toamnă. Cât te costă să vezi Cehia, o săptămână, în Septembrie: E momentul perfect pentru a vizita castelele medievale!

În ceea ce priveşte zona de munte-balneo, vânzările sunt comparabile cu perioada similară din 2023. Preţul mediu pe sejur a fost de 573 lei/persoană pentru zona de munte şi de 1162 lei/persoană pentru zona de balneo, înregistrând o creştere de 6,5% faţă de anul trecut.

Cele mai solicitate staţiuni pentru zona de munte au fost: Sinaia, Predeal şi Poiana Braşov cu un procent de 55% din totalul rezervărilor, în timp ce pentru zona de balneo, turiștii au preferat: Băile Felix, Călimăneşti, Căciulata şi Băile Herculane, cu o pondere de 68% din rezervările pe aceste destinaţii.

Delta Dunării a beneficiat de cea mai mare creștere a rezervărilor faţă de vara anului trecut, în ciuda impactului negativ datorat războiului de la graniţă. Evoluţia rezervărilor a fost cu 12% mai mare, având o durată medie a sejurului de 3,4 nopţi.

Tariful mediu a fost de 843 lei persoană/sejur, în creştere cu 10% faţă de sezonul trecut. Cele mai solicitate destinaţii de vacanţă din Deltă au fost: Crişan, Sulina, Băltenii de Sus şi Sfântu Gheorghe cu un procent de 63% din totalul rezervărilor.