- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Cel mai mare angajator din România este reprezentat de sectorul construcțiilor, însă cifra de afaceri nu arată aceleași date!

21 Nov, 19:39 • Oprea Alina
Sectorul construcțiilor este cel mai mare angajator din România, însă cifra de afaceri nu pare a indica același lucru. De altfel, cifra de afaceri a retailerilor a crescut enorm din anul 2010 până în anul 2023!
Cel mai mare angajator din România este reprezentat de sectorul construcțiilor, însă cifra de afaceri nu arată aceleași date!

Cel mai mare angajator din România este sectorul de construcții și tranzacții imobiliare din ultimii cinci ani. Totuși, dinamica cifrei de afaceri situează sectorul acesta pe locul trei, dat fiind faptul că datele prezentate în decursul zilei de marți de analisttul economic Iancu Guda nu coincid.

„Cred că sectorul de construcţii creează valoare adăugată în România pentru că se construieşte în România (…) Sigur că tot ce se construieşte nu se construieşte numai cu materii prime provenite din România, dar se construieşte în România, cu utilaje care sunt puse la treabă în România, cu oameni care muncesc în România, încasează salarii în România şi chiar este un sector care a atras forţă de muncă masiv în ultimii ani, fiind cel mai mare angajator în ultimii cinci ani (..)

A crescut cu aproape 100.000 de angajaţi personalul din sectorul construcţiilor (…) Dinamica cifrei de afaceri, creşterea din ultimii cinci ani, situează sectorul de construcţii şi tranzacţii imobiliare pe locul 3. Ca valoare absolută, 7,8% din cifra de afaceri a tuturor companiilor din România provine sectorul de construcţii”, a spus Guda la evenimentul „Rezultate, realizări şi provocări pe piaţa utilajelor de construcţii.”, a comunicat Bergerat Monnoyeur, potrivit celor furnizate de adevărul.

Ai putea fi interesat de: Vești incredibile! Va fi construit cel mai mare parc fotovoltaic în orașul Bistrița și finanțat prin PNRR!

Sectorul construcțiilor și tranzacțiilor este cel mai mare anagajator!

Sectorul construcțiilor, cel mai mare angajator!
Sectorul construcțiilor, cel mai mare angajator!

Iancu Guda a făcut precizări cu privire la acest sector conform cărora a reieșit faptul că este cel mai profitabil sector, cu o creștere a profitului în ultimii cinci ani de 15 miliarde de lei, ceea ce îl poziționează imediat după comerțul cu ridicata și sectorul de energie.

Mai mult decât atât, acesta a menționat că există o provocare recentă pe segmentul de rezidențial. În acest context, se înregistrează o scădere de 6^, în condițiile în care dobânzile ridicate temperează cererea și oferta continuă să crească.

Sectorul construcțiilor inginerești a înregistrat creșteri de 34% în acest an, ceea ce reprezintă cea mai mare creștere din ultimul deceniu, fiind susținută de fondurile europene și Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

De asemenea, în cadrul parcurilor industriale s-au înregistrat creșteri, iar stocul acestora a crescut de la 2 milioane mp la 6 milioane mp, ceea a semnificat o triplare din ultimii șapte ani, în timp ce în zona spațiilor comerciale s-a consemnat un avans semnificativ în ultimul deceniu, care va continua, dar într-un ritm mai redus.

De altfel, cifra de afaceri pentru top zece retaileri din România, hipermarketuri, a crescut de la 18 miliarde de lei în 2010, la 83 miliarde de lei, ceea ce înseamnă un avans de aproape cinci ori, în contextul în care în această perioadă cifra de afaceri a tuturor companiilor din România s-a dublat.

Ai putea fi interesat și de: Fraude fiscale în domeniul deşeurilor reciclabile şi al construcţiilor. Prejudiciu de 8,2 milioane de lei adus bugetului de stat