Anul 2023 a fost unul foarte bune pentru energie din surse regenerabile. Astfel, în România, au fost acordate un număr mare de avize necesare pentru parcuri eoliene de 1.000 MW. După cum subliniază Business Magazin, valoarea acestor investiții se ridică la peste un miliard de euro, iar o parte semnificativă dintre acestea sunt realizate de companiile deținute de Emanuel Muntmark.
După cum arată datele oficiale, patru companii ale omul de afaceri Emanuel Muntmark au reușit să primească în 2023 avizele tehnice de racordare la reţea de care aveau nevoie pentru parcuri eoliene. Calculele indică faptul că acestea vor avea cu o putere cumulată de 460 MW, asta în urma unor investiţii estimate la aproximativ 500 de milioane de euro.
Toate aceste proiectele de parcuri eoliene vor fi realizate în Constanţa, acolo unde sunt cele mai bune condiții meteo și de mediu din România pentru producerea de energie eoliană. În plus, astfel de inițiative sunt posibile pe măsură ce Transelectrica a terminat o serie de investiţii care au redeschis reţeaua.
Cea mai mare proporție a energiei produse în parcurile eoliene provine din doar două județe: Constanța și Tulcea. În ceea ce îl privește pe Emanuel Muntmark, acesta este considerat unul dintre veteranii pieţei de energie verde din România, el având un rol semnificativ în primul boom regenerabil, 2009-2014.
Trebuie subliniat și că Muntmark este cel care a venit cu ideea celui mai mare proiect eolian pe uscat la nivel european, de 600 MW, o investiţie estimată la peste 1,1 miliarde de euro și care se află în Dobrogea. Aceste parcuri eoliene au fost finalizate de cehii de la CEZ în 2012. Acum, proiectele care au primit avizele de la Transelectrica la finalul anului trecut au în jur de 100 MW fiecare.
Te-ar putea interesa și: Energia eoliană, tot mai importantă pentru Europa. Deși în 2023 am avut o producție record, încă nu am atins țintele stabilite de UE
Pe lângă noile proiecte de parcuri eoliene din Dobrogea, vin vești bune și din Bacău. Astfel, investitorii de la Electrocentrale Borzeşti au reușit să obțină avizele necesare pentru o serie de proiecte care se vor desfășura în județul Bacău.
OMV Petrom, singurul producător de petrol și gaze din România și cea mai mare companie integrată de energie din sud-estul Europei, a anunțat că intenționează să cumpere de la RNV Infrastructure, o companie din „ecosistemul” Renovatio, o participație de 50% în Electrocentrale Borzesti. Această companie deține proiecte în domeniul surselor regenerabile cu o capacitate de aproximativ 1 GW, din care 950 MW sunt eoliene și 50 MW sunt fotovoltaice. RNV Infrastructure are în acționariatul său mai mulți antreprenori locali.
O altă companie de proiect care a obţinut avizul tehnic de racordare la reţea este Omnienergy pentru un proiect de parcuri eoliene de 199 MW