Sebastian Burduja a anunțat săptămâna trecută semnarea primelor contracte cu 12 companii pentru schema care vizează capacități de producere a energiei din surse de energie regenerabile din PNRR. Așadar, valoarea totală a primelor 12 contracte se ridică 58 milioane lei, echivalentul a 11 milioane euro, a informat economedia.ro.
De asemenea, printre cele 12 companii care primesc bani prin PNRR se află compania Romcim, parte a grupului irlandez CRH, fiind cel mai mare producător de materiale de construcții din lume, a primit cel mai mare contract de finanțare de 30 de milioane de lei. Potrivit sursei citate, următoarele firme sunt cele care primesc bani din PNRR pentru producerea energiei electrice din surse regenerabile.
1. Horia Solar Invest SRL – ajutor de stat de 15 milioane lei
Horia Solar Invest este o companie înființată în 2021, care activează în domeniul producția de energie electrică și care a raportat pentru 2022 doar profitul, de 1.858 lei, potrivit datelor prezentate de Termene.ro. Compania va primi un ajutor de stat de 15 milioane lei pentru a construi un parc fotovoltaic și racordare la Sistemul Energetic Național, cu o putere instalată de 34,185 MW. Compania are trei acționari principali: Adriana Rodina, Hartman RO SRL și Styria Imobiliare SRL.
2. Minet SA – ajutor de stat de 1,7 milioane lei
Producătorul de textile neţesute Minet SA din Râmnicu Vâlcea, controlat de antreprenorii Romulus Bulacu, fost secretar de stat în 2021, la Inspectoratul de Stat în Construcţii (ISC), şi Victoria Preda, va primi un ajutor de stat din PNRR în valoare de 1,7 milioane lei pentru instalarea unei centrale electrice fotovoltaice cu o putere instalată de 0,995 MW. Compania a înregistrat o cifră de afaceri de 91 milioane lei în 2022, în creștere cu 23% față de 2021, pierderi de 1,6 milioane lei și un număr mediu de 144 de angajați.
3. Rn Plast Best Production SRL – ajutor de stat de 702.000 lei
Rn Plast Best Production este o companie înființată în 2016, care activează în domeniul intermedieri în comerțul cu produse diverse, produce folii, saci, pungi si sacose din materiale reciclate, unde asociat unic este Gusoi-Neaga Răzvan Florin, despre care nu sunt lucruri publicate online, el nemaiavând și alte companii, potrivit datelor Termene.ro. Rn Plast a avut o cifră de afaceri de 3 milioane lei, un profit net de 276.000 lei și un număr mediu de 7 angajați. Compania va primi 702.000 lei pentru a construi o centrală electrică fotovoltaice de 0,4MW.
4. Heredeu SRL- ajutor de stat de 450.000 lei
Centrul de Fitness Heredeu a obținut un ajutor de stat de 450.000 lei pentru montarea panourilor fotovoltaice. Compania este deținută de culturistul Remus Heredeu, înregistrând o cifră de afaceri de 2,6 milioane lei, un profit net de 981.000 lei și un număr mediu de 2 angajați.
5. Romconstruct AG SRL – ajutor de stat de 1,5 milioane lei
Producătorul de panouri şi structuri metalice Romconstruct A G Buzău, controlat de antreprenorul Gheorghe Ţăruş, este cea de-a cincea companie care a semnat un ajutor de stat în valoare de 1,5 milioane lei pentru construirea unui parc fotovoltaic de 0.99 MW în municipiul Buzău, județul Buzău. Compania a înregistrat în 2022 o cifră de afaceri de 170 milioane lei, un profit net de 21 milioane lei și 201 de angajați.
6. Fan Courier Express SRL – ajutor de stat de 1,1 milioane lei
Compania Fan Courier, liderul pieţei locale de curierat, controlată de antreprenorii Mihai Adrian, Mihai Neculai și Felix Pătrașcu, va primi un ajutor de stat de 1,1 milioane lei pentru montarea de panouri de fotovoltaice. Fan Courier a avut în 2022 o cifră de afaceri de 1,1 miliarde lei, un profit net de 71 milioane lei și 3.468 de angajați.
7. Olimpic Company SRL – ajutor de stat de 1,3 milioane lei
Firma Olimpic Company a fost înființată în 2004 și are ca obiect de activitate întreținerea și repararea autovehiculelor. Compania este deținută în majoritate de Mihai Alexandru Staicu, un antreprenor român care nouă companii, cunoscut mai multe pentru afacerea sa AD Auto Total. Olimpic Company a înregistrat o cifră de afaceri de 7,4 milioane lei, un profit net de 5,6 milioane lei și un număr mediu de 2 angajați. Firma va primi 1,3 milioane lei pentru o centrală electrică fotovoltaică de 0,900 MW.
8. Soceram SA – ajutor de stat de 1,2 milioane lei
Producătorul de materiale de construcţii Soceram din Câmpina, controlată de Metaleuroest Campina, unde acționar majoritar este omul de afaceri Mihai Anastasescu. Acesta mai are afaceri şi în alte domenii, precum farma şi energie. Soceram a înregistrat în 2022 o cifră de afaceri de 355 milioane lei, un profit net de 46 milioane lei și un număr mediu de 446 angajați. Compania a semnat un contract cu Ministerul Energiei pentru a primi un ajutor de stat de 1,2 milioane lei prin PNRR pentru construcția unei centrale fotovoltaice Centrală fotovoltaică de 0,990 MW.
9. Remat București Sud SRL – ajutor de stat de 3,1 milioane lei
Compania Remat București SUD, care activează în domeniul recuperarea materialelor reciclabile sortate, este controlat de antreprenorul Mihai Sofia, este unul dintre cei mai importanți oameni de afaceri autohtoni din domeniul colectării deșeurilor din metale, prin compania RematHolding Co. Remat București va obține un ajutor de stat de 3,1 milioane lei pentru a construi o centrală fotovoltaică cu stocare de energie de 2,500 MW. Compania Remat București Sud a avut anul trecut o cifră de afaceri de 20 milioane lei, un profit net de 2,7 milioane lei și 29 de angajați.
10. Petrol & Construct Specialist SRL – ajutor de stat de 677.000 lei
Petrol & Construct Specialist, care activează în domeniul comerț cu amănuntul al carburanților pentru autovehicule în magazine specializate, va primi un ajutor de stat de 677.000 lei pentru creșterea gradului de independență energetică a societății. Compania, controlată de cei doi antreprenori Andrei Ștefan Bogdan și Lucia Georgiana Ștefan, a avut în 2022 o cifră de afaceri de 29 milioane lei, un profit net de 803.000 lei și 18 angajați.
11. Romcim SA – ajutor de stat de 30 milioane lei
Compania Romcim, parte a grupului irlandez CRH, cel mai mare producător de materiale de construcții din lume, va primi un ajutor de stat de 30 milioane euro pentru construirea unui parc eolian de 30,000 MW. Romcim deține și operează două fabrici de ciment la Medgidia și Hoghiz, o stație de măcinare la Târgu-Jiu, precum și o rețea de terminale de ciment, cariere, balastiere, depozite de agregate, stații de betoane, stații producătoare de elemente prefabricate de beton. Romcim este controlată de Grupul CRH, prin intermediul CRH Romania Holdings UK Ltd. Compania a avut anul trecut o cifră de afaceri de 1,7 miliarde lei, un profit net de 204 milioane lei și 958 de angajați.
12. Doraly Mall SRL – ajutor de stat de 927.000 lei
Complexul comercial Doraly Mall din Constanța, deținut de antreprenorii Gheorghe Iaciu și Daniel Pandele, care controlează și dezvoltatorul Impact Developer & Contractor, va primi un ajutor de stat de 927.000 lei pentru crearea unei capacitate noi de producție de energie electrică din energie solară. Doraly Mall a înregistrat în 2022 o cifră de afaceri de 14 milioane lei, un profit net de 5,5 milioane lei și 31 de angajați.