Elevii susțin astăzi prima probă de Bacalaureat, cea la Limba și Limba Română. Și astăzi ne așteptăm ca elevii să scrie în lucrări perle care mai de care. Între timp, redăm cele mai mari perle spuse de elevii din România.
„Ana l-a iubit pe Ghiță, apoi și pe Lică, care era mai bogat, dar bărbatul ei gelos a băgat cuțitu-n ea, iar Lică nepăsător l-a ras pe hangiu fugind cu banii pe un cal găsit în șură”.
„Ghiță, Lică și Ana sunt niște personaje tragice care mor din vina lor. Autorul ne arată că așa se întâmplă dacă faci afaceri cu porci și alte animale”.„La moara cu noroc, Ghiță n-a avut deloc noroc, s-a înfuriat pe nevasta lui, că l-a înșelat cu Lică, șeful porcilor, a omorât-o scurt, dar și Lică l-a lichidat cu paloșul”.
„Ghiță și Ana trăiau fericiți la cârciumă, cu o mamă bătrână și niște copii, dar Lică invidios le-a luat banii și le-a dat foc fugind la vale cu fulgerele ploii”.
„Lăpușneanu a omorât o dată 47 de boieri, dar voia să mai omoare doi, că încă nu se săturase de ucis”.
„Lăpușneanu era crud și ofticos, că avea pică pe unii oameni, le lua ochii, urechile și mâinile și le înfigea în poarta cetății”.
În multe dintre situații, elevii nu au recunoscut personajele și au preferat să scrie „din amintiri”. Iată câteva dintre perlele strânse în ani:
„În cunoscuta baladă Miorița sunt descrise câteva întâmplări în care sunt implicate doi criminali, o oaie turnătoare, și un cioban ce șochează prin prostia lui.”
„Dacă nu era Mihai Viteazu să facă el România cu mânuţele lui cum l-a tăiat capu, şi bine la tăiat, nu aveau ăştia ce să fure azi.”
„Eu îl iubesc pe Radu Mazăre, pentru că e băiat de viață și e foarte bun în politică. A dus fetele la vot în costum de baie și face Învierea pe plajă. L-am prins odată în club amețit și a dat noroc cu mine, nu s-a jenat.”„N-am model că nu prea citesc. O să am până în sesiunea de toamnă. Dar cred că dați alt subiect.”
„Modelul meu este Ilie Năstase, pentru că nu îi pasă de gura lumii și s-a însurat de multe ori. Când l-a supărat cineva i-a dat-o la temelie.”
Mulți dintre elevi au asociat, ani la rând, personajele din marile opere literare cu personajele din lumea mondenă. Mai mult, jumătate dintre elevi nu au știut în ultimii ani care sunt datele exacte legate de renumiții scriitori români.
„Multă lume critică pe Zăvoranca, Daniela Crudu, dar ele sunt cap de afiș in show biz, prin toate revistele, le urmăresc fotografii în cluburi, pe stradă, apar seara la televizor. Pentru mine ele au reușit în viață. Numele lor apare pe internet de mii de ori. Altfel, nu te știe nimeni, în afară de cartierul tău. E bine să ai un model de urmat, te inspiră în ce faci.”
„Cătălin a luat-o în luntre pe Cătălina și s-au iubit în mijlocul lacului sub privirile Luceafărului care era gelos.”„Este bine să mai și citești, decât să tai frunza la câini degeaba.”
„Ion Creangă s-a născut între anii 1887-1889.”
„Titlul operei poate fi interpretat din punct de vedere astronomic precum o stea aproape de pământ, foarte strălucitoare care poate fi văzută cu ochiul liber.”
„Comuniştii erau terorişti, nu dădeau internet la oameni. Ei se bătea cu americanii, care lea dat la temelie, că avea mai multe bombe atomice.”„Nu putem avea imagini poetice, pentru că textul nu e cu fotografii.”
„Rolul cratimei este de a ajuta, a ușura deplasarea, mersul pe jos.”
„În nuvela „La vulturi” de Gala Galaction, sunt descrise aventurile unei alpiniste curajoase fugărite de turci, și copii ei.”
„Cele patru elemente de structură de la Moromeții sunt cele patru volume. E un roman-fluviu și n-a încăput într-o singură carte.”
„Ilie Moromete îi lua la mișto pe toți pentru că se credea superior din naștere. N-a avut nevoie de multă școală și de aceea e idolul meu.”
„Eu nu mai scriu scrisori pt k am internet… și pe Paula nici nu o cunosc!”
„Rolul verbelor la imperfect e să ne arate că lumea asta chiar e imperfectă, poți să faci tu bine cât poți, să te duci la biserică, să-ți faci temele, să nu minți și tot te calcă mașina sau faci cancer.”„Tipul de perspectivă narativa în Accidentul este una foarte foarte nasoală, dacă-mi permiteți să spun mai modern. Ce accident are o perspectiva veselă?”
„Baltagul este un fel de topor folosit și în zilele noastre pentru comiterea crimelor. După acest topor a plecat Victoria Lipan, probabil că avea nevoie de el pentru muncile câmpului sau ca să taie lemne.”
„Nechifor Lipan a avut fericita ocazie de a nu se mai întoarce acasă fiind jefuit de niște oameni invidioși.”
„Sahara se află așezată pe un nisip uscat, lipsa apei având în zonă o prezență statornică.”
„Lebăda moare de câte ori cântă.”
Vezi și: Bacalaureat 2023. Astăzi începe proba scrisă la Limba și literatura română. Ce reguli sunt anunțate