Orice întreprindere, fie ea mică sau mare, trebuie să găsească modalități prin care să devină mai eficientă din punct de vedere fiscal, iar printre acestea se regăsește și reducerea forței de muncă sau înghețarea angajărilor, lucruri deloc benefice într-o perioadă de recesiune.
Totuși, piața muncii merge spre un drum care ne face să fim optimiști anul acesta. Există multe domenii în care lipsa forței de muncă este mare, iar candidații au multe oportunități din care să aleagă.
În unele domenii, numărul ofertelor depășesc candidații disponibili, ceea ce duce la o competiție mai mare între companii pentru ocuparea pozițiilor, un timp îndelungat de recrutare, dar și salarii mai mari pentru candidați.
Sănătate – Medici, Asistenți medicali, Infirmieri, Îngrijitori
Sunt poziții disponibile în țară, dar și în străinătate, salariile pornind de la 700 de euro lunar pentru un Asistent medical și pot ajunge la 5.000 de euro pentru un medic de familie dispus să se relocheze în Franța.
IT – Dezvoltatori de software, Analiști de business, Ingineri rețea
Acest tip de locuri de muncă sunt în continuare numeroase, iar dacă specialiștii din domeniu se confruntă cu disponibilizări, pot găsi repede un nou job, cel puțin la fel de bine plătit.
Tehnicieni și muncitori calificați – Electricieni, Instalatori, Sudori
Domeniile precum Construcții și Instalații, Producție și Inginerie suferă de un deficit de muncitori specializați, deoarece sistemul educațional oferă puțini absolvenți care să acopere cererea. Oferte de muncă sunt atât în țară, cât și în străinătate, salariile depășinf ușor 1.000 de euro pe lună.
Financiar/Contabilitate – Contabili, Economiști, Auditori Financiari
Orice întreprindere trebuie să dispună de un contabil, chiar și lucrătorii independenți care folosesc un PFA pentru încasarea veniturilor. În România există în prezent peste 1,5 milioane de firme și PFA-uri active. Meseria de contabil nu va fi prea curând lovită de recesiune, fiind necesară constant în mediul de afaceri.
Citește și: Vești bune! Noi locuri de muncă oferite de Guvern. Au fost deja scoase la concurs
Vânzări – Consilieri vânzări, Manageri vânzări, Ingineri vânzări
Fie că este online sau direct în magazine, domeniul vânzărilor are o multitudine de oportunități de angajare. Poți urma mai multe tipuri de studii pentru a avea succes într-o carieră în vânzări. Potrivit codurilor COR care definesc meseria de agent de vânzări, nu sunt necesare studii superioare în domeniu, ci de perseverență și dorință de muncă.
Conform datelor BestJobs, există peste 4,6 milioane de profesioniști conectați la piața muncii, peste 35.000 de joburi și mii de freelanceri, agenți de recrutare sau specialiști în dezvoltare profesională și personală (mentori, avocați, terapeuți și alte tipuri de specialiști).