- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Cele mai vândute săpunuri din România sunt TOXICE. Lista produselor periculoase

08 Oct, 10:35 • Bumbeneci Diana
Alertă în România: Săpunuri toxice vândute de branduri celebre au împânzit marile magazine.
Cele mai vândute săpunuri din România sunt TOXICE. Lista produselor periculoase

Românii cumpără săpun toxic. Sistemul de alertă european a identificat mai multe tipuri de săpun care conțin substanțe chimice interzise. În rândul mărcilor afectate se numără nume cunoscute. InfoCons avertizează că aceste produse prezintă un risc chimic semnificativ.

Săpunuri toxice vândute de branduri celebre

Substanța incriminată este 2-(4-terț-butilbenzil) propionaldehidă, cunoscută și sub denumirea BMHCA sau Lilial. Aceasta este interzisă în produsele cosmetice din cauza efectelor nocive asupra sănătății, iar multe state au luat decizia de a monitoriza atent ce produse cu Lilial în componență se mai vând la raft.

Conform alertelor europene, BMHCA poate afecta negativ sistemul reproducător, poate dăuna sănătății fătului și poate provoca sensibilizarea pielii.

Citește și: Studiu alarmant. Ustensilele de bucătărie și jucăriile din plastic negru sunt toxice

Lista produselor identificate ca potențial periculoase include:

  • Dove – „Caring hand wash” (săpun lichid, 500 ml)
  • BOROTALCO – „Igienizzante al muschio bianco con Antibatterico” (săpun lichid, 250 ml)
  • Palmolive – „Delicate care” (săpun de mână, 90 g)
  • Nivea – „Creme smooth” (bară de săpun, 100 g)
  • Dove – „Beauty cream bar for soft, smooth skin” (bară de săpun, 100 g)
  • FA – „Mystic Moments” (bară de săpun, 90 g)
  • Tesori d’Oriente – „Mirra” (săpun aromat, 150 g),
săpunuri toxice
săpunuri toxice

InfoCons a mai transmis că aceste produse neconforme pot fi găsite în magazine fizice, pe platforme electronice de vânzare sau site-uri de prezentare din întreaga Uniune Europeană.

„BMHCA – Lilial (un nume comercial pentru aldehida de crin, cunoscut și sub numele de lysmeral sau lilestralis ) este un compus chimic folosit în mod obișnuit ca parfum în preparate cosmetice și pulberi de rufe, adesea sub denumirea de butilfenil metilpropional. Este o aldehidă aromatică , care se găsește în mod natural în crow-dipper și plante de tomate și este produsă sintetic la scară largă. A fost interzis pentru utilizare în cosmetice de către UE în martie 2022, după ce s-a dovedit a fi dăunător pentru fertilitate.

Lilial este produs prin cuplarea aldolică mixtă a 4- tert -butilbenzaldehidei și propionaldehidei , urmată de hidrogenare . 4- tert -butilbenzaldehida este remarcabilă ca un exemplu rar de electrochimie la scară industrială , deoarece este produsă de BASF și Givaudan (de obicei ca este metanol acetal ) printr-o oxidare dublă anodică a 4- tert -butil-toluen la >10.000 tone per scara anului”, se arată în descrierea substanței chimice.

Vezi și: Peste 5,7 milioane de români, expuși direct bolilor de cancer. Studiu alarmant

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult