„Celentano” din „Las Fierbinți” este, la acest moment, unul dintre cel mai bine plătiți actori din România. A reușit, însă, să facă bani frumoși încă dinainte de a deveni celebru. Dar deși au fost cu greu, în primă fază tânărul Văncică a aruncat cu ei în stânga și-n dreapta.
După ce a absolvit Facultatea de Teatru din București, la clasa profesorului Mircea Albulescu, Văncică a luat drumul… Coreei de Sud. Acolo a reușit să-și facă primii bani lucrând ca clown într-un parc de distracții. Apoi a urcat pe scenele mai multor teatre din țară. În ultimii 11 ani, a intrat în pielea lui „Celentano”, unul dintre personajele emblematice ale serialului „Las Fierbinți”.
Citeste si ”Metoda franțuzească” de a lupta cu criza: angajații sunt relocați în Portugalia, pe salarii …
Primii bani, cei obținuți în Coreea de Sud, s-au dus pe apa sâmbetei. La acea vreme, actorul avea patima jocurilor de noroc. Așa că banii au dispărut ca și cum n-ar fi fost.
„Am pierdut o bună parte a banilor câștigați în Coreea. A coincis cu Campionatul Mondial”, a dezvăluit actorul în podcasul Acasă la Măruță.
Dar, deși startul a fost unul prost, cu timpul actorul a înțeles valoarea banului și a început să învețe să-i gestioneze corespunzător. În prezent, „Celentano” din „Las Fierbinți” se laudă cu o educație financiară solidă.
Iar pe fetițele lui le învață de mici tainele gestionării banilor.
„Le-am spus și copiilor mei să învețe ce înseamnă banii. Eu am un oarecare ABC în educația financiară”, i-a declarat Văncică lui Măruță.
Cea mai importantă lecție de educcație financiară pe care le-o predă copiilor lui este cea referitoarea la durata relației pe care fiecare dintre noi o are cu banii.
„Indiferent de ce relații lungi ai în viață – cu părinții, cu soția – cea mai lungă relație pe care o vei avea este cea cu banii. De la 2 ani, când îți dă mamaie primii bani că ai sorcovit-o, până mori. În toată această perioadă, tu trebuie să știi ce să faci cu ei”, dezvăluie actorul Adrian Văncică.
Citeste si Câți profesori au recunoscut să fac meditații. Au avut venituri de 169 de milioane de lei în 2023
În luna aprilie a anului curent, ministrul Educației, Ligia Deca, anunța că disciplina Educație financiară va fi introdusă și în învățământul universitar, iar profesorii universitari, dar și cei din gimnaziu vor avea obligația de a trece prin programe de educație financiară.
„Legea învățământului preuniversitar, așa cum știți, prevede deja studierea noțiunilor de educație financiară. Ele sunt deja prezente în cadrul unor discipline obligatorii, precum Educația antreprenorială, Economie sau la gimnaziu disciplina Educație economico-financiară pe care o studiază toți elevii de clasa a VIII-a. De altfel, disciplinele menționate fiind obligatorii sunt studiate de toți elevii în momente diferite ale parcursului lor școlar obligatoriu.
Avem însă nevoie de mai mult și este extrem de important că această strategie națională de educație financiară are direcții de acțiune ce vizează pe lângă populația adultă și operatorii economici, copiii și tinerii până 25 de ani. Printre aceste direcții de acțiune amintesc: introducerea educației financiare în universități și implementarea de programe de educație financiară destinate cadrelor didactice atât în învațamentul preuniversitar, cât și în cel universitar„, declara Ligia Deca în luna aprilie 2024, potrivi edupedu.ro