- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Centrala electrică pe gaze naturale de la Ișalnița va furniza energie din 2026. Aceasta va fi construită cu Alro

14 Oct, 14:47 • Cornel Ghimeșan
Combinatul de aluminiu arlo a fost selectat de către Complexul Energetic Oltenia pentru a construi împreună centrala electrică pe gaze naturale de la Işalniţa, care are o capacitate de 850 MW.
Centrala electrică pe gaze naturale de la Ișalnița va furniza energie din 2026. Aceasta va fi construită cu Alro

Complexul Energetic Oltenia

a anunțat că, alături de Alro, va construi centrala electrică pe gaze naturale de la Işalniţa, care va avea o capacitate de 850 MW. Proiectul se află în stadiu avansat de autorizare, iar conform estimărilor curente, centrala va furniza energie electrică sistemului energetic naţional începând cu 2026. Proiectul Işalniţa face parte din Planul de Restructurare a CE Oltenia, care a fost aprobat de Comisia Europeană în ianuarie 2022.

”Alro, unul dintre cei mai mari producători de aluminiu integraţi vertical, după capacitate, din Europa, a fost selectat în urma unui proces angajant de selecţie organizat de CE Oltenia pentru a construi împreună centrala electrică pe gaze naturale de la Işalniţa, cu o capacitate de 850 MW. Asocierea urmează să fie aprobată de organele corporative ale celor două companii. În etapa finală au participat nouă companii, confirmând interesul crescut pentru investiţii în domeniul surselor de energie cu un impact redus asupra mediului”, anunţă CE Oltenia.

Alte articole: Americanii de la Carlyle ar vrea să iasă din proiectul de gaze din Marea Neagră. Compania caută un partener care sa-și asume în continuare riscul investiției

Proiectul Işalniţa face parte din Planul de Restructurare a CE Oltenia, care a fost aprobat de Comisia Europeană în ianuarie 2022 şi care prevede, printre altele, construirea a 2 centrale pe gaze şi a 8 parcuri fotovoltaice în vederea diversificării mixului energetic şi a tranziţiei la surse de energie mai puţin poluante, precum şi restabilirea viabilităţii companiei. Participaţia Alro va fi de 40,1% din capitalul social al societăţii mixte (SPV) înfiinţate pentru implementarea proiectului Işalniţa.

„Ne bucurăm să avem ALRO alături de noi pentru realizarea centralei de la Işalniţa. E o etapă importantă a Planului de Restructurare a CE Oltenia şi un efort comun prin care două mari companii susţin şi contribuie la tranziţia energetică a României”, spune Daniel Burlan, preşedintele directoratului CE Oltenia.

Investiția pentru nouă centrală se va ridica la 506 milioane de euro

Noua centrală va fi amplasată lângă centrala electrică pe cărbune deţinută de CE Oltenia la Işalniţa. Construirea centralei pe gaz de la Işalniţa va avea ca efect reducerea anuală a emisiilor de CO2 cu peste 3.000.000 tone, ceea ce reprezintă 10% din obiectivul Planului Naţional Integrat pentru Energie şi Schimbări Climatice.

 „Este un efort complex, dar suntem încrezători că va fi un proiect de succes având un partener puternic, CE Oltenia, care înţelege noile realităţi ale pieţei energetice şi demonstrează că ştie să se adapteze la acestea”, afirmă Marian Năstase, preşedintele Consiliului de Administraţie Alro.

Se estimează că, în perioada construcţiei, vor fi create peste 1.000 de locuri de muncă, iar în faza operaţională vor fi disponibile până la 80 de locuri noi de muncă.

Pe lângă aportul celor doi parteneri, proiectul de la Işalniţa va beneficia de finanţare din Fondul pentru Modernizare în proporţie de 50% din valoarea totală a investiţiei, în suma de 506 milioane euro, precum şi de o finanţare bancară pentru care CE Oltenia a mandatat în august 2022 o bancă comercială importantă să acţioneze în rol de aranjor al sindicalizării. Proiectul se află în stadiu avansat de autorizare, iar licitaţia pentru selecţia unui Owner’s Engineer se află în stadiu final. Conform estimărilor curente, centrala va furniza energie electrică sistemului energetic naţional începând cu 2026.

Centrala electrică pe gaze naturale de la Ișalnița va furniza energie din 2026. Aceasta va fi construită cu Alro
Centrala electrică pe gaze naturale de la Ișalnița va furniza energie din 2026. Aceasta va fi construită cu Alro

Documentele tranzacţiei privind asocierea CE Oltenia cu Tinmar Energy nu au fost aprobate de Adunarea Generală a Acţionarilor CE Oltenia. În cadrul procesului desfăşurat pentru selectarea investitorilor în vederea implementării celor opt parcuri fotovoltaice şi a celor două centrale pe gaze naturale (CCGT) prevăzute în Planul de Restructurare a CE Oltenia, Tinmar Energy SA fusese desemnat investitor selectat pentru patru parcuri fotovoltaice de putere instalată maximă totală de 280 MW şi pentru CCGT Turceni, grup pe gaze naturale de 475 MW.

„Documentele tranzacţiei rezultate în urma negocierilor dintre C.E. Oltenia şi Tinmar Energy, derulate de la începutul anului, au fost înaintate Consiliului de Supraveghere al CE Oltenia şi Adunării Generale a Acţionarilor, conform compeţentelor prevăzute de Actul constitutiv al societăţii. Documentele nu au fost avizate de Consiliul de Supraveghere, iar Adunarea Generală a Acţionarilor CE Oltenia a adoptat o hotărâre conform căreia nu s-au aprobat documentele tranzacţiei şi, inclusiv, nu s-a aprobat constituirea de societăţi pe acţiuni având acţionari CE Oltenia şi Tinmar Energy, pentru realizarea celor patru parcuri fotovoltaice şi a centralei electrice pe gaze naturale de la Turceni”, mai arată compania.

Constituirea a patru societăţi pe acţiuni având acţionari CE Oltenia şi OMV Petrom CE Oltenia va construi, în parteneriat cu OMV Petrom, patru parcuri fotovoltaice cu o putere totală de 450 MW. Investiţiile totale se ridică la peste 400 milioane de euro, iar prin punerea în funcţiune a celor patru parcuri, puterea instalată de energie solară a României creşte cu 30%.

Parcurile fotovoltaice vor fi construite la Işalniţa, Tismana, Roşia şi Rovinari, pe amplasamente ale unor foste exploatări miniere operate de CE Oltenia (depozite închise de zgură şi cenuşă, respectiv halde interioare). Proiectul va fi dezvoltat prin intermediul a patru entităţi juridice separate, într-o structură de participaţie de 50% – 50%. Intenţia este ca energia electrică produsă să fie vândută de aceste entităţi către cei doi parteneri, în proporţie egală.

Complexul Energetic Oltenia este cel mai mare producător de energie pe bază de cărbune din România, care deţine 9 grupuri energetice, cu o putere instalata de 2595 MW şi care oferă: energie de bază în Sistemul Energetic Naţional, acoperind o cotă de maximum 30% din producţia de energie din SEN şi este singurul producător din România care are implementate, la toate grupurile energetice, instalaţii de desulfurare a gazelor de ardere şi instalaţii de evacuare în şlam dens a zgurii şi cenuşii rezultate din procesul de ardere. Principalii acţionari: Ministerul Energiei (77%) şi Fondul Proprietatea (21,5 %).

Citește și: Companiile italiene Enel Green Power şi Eni primesc finanțare pentru a dezvolta hidrogen verde

Urmărește Daily Business pe Google News
Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult