Românii care stau la bloc au parte de tot mai multe vești proaste atunci când vine vorba despre păstrarea centralelor de apartament. Stelian Bujduveanu, viceprimarul Capitalei, a transmis că sprijină măsura care vrea să descurajeze instalarea de noi centrale de apartament în București.
Lovitură pentru bucureștenii cu centrale de apartament. Anunțurile cu privire la restricții și interdicții nu dau semne de oprire. Bujduveanu susține că utilizarea centralelor în fiecare apartament ar crea o poluare „extraordinar de mare”.
„Modelul de a renunța la CET-urile mari și de a trece pe încălzire proprie nu este un model bun. Dintotdeauna ne-a reieșit că ar fi o poluare extraordinar de mare, dacă fiecare apartament, din cele 500 de mii, ar fi branșate separat.
În primul rând, trebuie să te ajute coloana de gaze. În al doilea rând, poluarea care se creează, plus pierderea de energie electrică”, a declarat Bujduveanu pentru Gândul.
Viceprimarul Capitalei nu s-a oprit aici. El a subliniat că este de acord cu interzicerea centralelor, deoarece o asemenea măsură ar fi bună, în opinia lui.
„Sunt de acord, și cred că este o variantă foarte bună, pentru direcția în care merge orașul acesta”, a mai spus Bujduveanu, întrebat dacă ar fi de acord cu o eventuală interzicere.
Tot în acest context, Rareș Hopincă a oferit o părere destul de asemănătoare. Primarul ales al Sectorului 2 a susținut că instalarea acestor dispozitive trebuie descurajată, deoarece ar polua.
În opinia lui, interdicția ar fi „corectă”, din rațiuni care ar viza „protecția mediului”.
„Poate că este nepopular ce spun, dar mi se pare corect ca să descurajăm instalarea centralelor de apartament. În primul rând din rațiuni ce țin de protecția mediului. Centralele de apartament, sau multitudinea centralelor de apartament, într-o aglomerare urbană, poate fi extrem de dăunătoare pentru mediul înconjurător.
Și atunci, ne-am trezi într-o problemă care este mult mai greu de rezolvat decât problema termoficării de astăzi”, a spus Hopincă.
O declarație a venit și de la Claudiu Crețu, director general ELCEN. El spune susține că drumul în ceea ce privește interzicerea centralelor de apartament ar fi clar. Potrivit explicațiilor de el, se va ajunge la interzicerea centralelor.
„Sunt câțiva ani buni de când susțin public sistemul centralizat. De ce? Pentru că am înțeles viziunea Uniunii Europene. Cu alte cuvinte, intenția este bună: să avem în orașe un aer cât mai curat.
Asta înseamnă ca încălzirea trebuie să se facă arzând cât mai puțin combustibil. În felul acesta, emisiile sunt scăzute, sau spre zero. În sistemul centralizat poți introduce și energie regenerabilă”, a declarat Claudiu Crețu.
Toate discuțiile au fost făcute la scurt timp după ce Parlamentul European a adoptat Directiva privind schimbările climatice
Amintim că situația a apărut după ce Parlamentul European a adoptat Directiva privind schimbările climatice în martie 2024.
Directiva face referire, printre altele, interzicerea centralelor de apartament cu gaz în clădirile nou-construite. Măsura criticată de multe persoane a fost adoptată cu 370 voturi „pentru”, 199 „împotrivă” și 46 abțineri. Cu toate acestea însă, Directiva trebuie să fie aprobată oficial și de Consiliul UE pentru a deveni lege.