Cererea globală de gaze naturale va atinge un nivel record în 2025, conform unui raport recent al Agenției Internaționale a Energiei (IEA). Aceasta va fi determinată de o intensificare a concurenței între Asia și Europa pentru combustibilii transportați pe mare. După o scădere a importurilor în acest an, Europa va avea nevoie de cantități mai mari de gaze naturale lichefiate (GNL) în 2025, ceea ce va restrânge oferta disponibilă pe piață și va genera diferențe de preț semnificative între cele două regiuni, potrivit economedia.ro.
IEA a spus că aprovizionarea cu gaze naturale rămâne limitată, iar incertitudinile geopolitice afectează perspectivele pentru 2025. Deși prețurile gazelor în Europa au scăzut considerabil de la vârful crizei din 2022, ele rămân peste nivelurile medii înregistrate anterior.
“Aprovizionarea cu gaze naturale rămâne limitată, incertitudinile afectând perspectivele pentru 2025”, avertizează IEA.
Te-ar mai putea interesa și: România este gata de iarnă. Sebastian Burduja: „De astăzi avem depozitele de gaze pline”
foto: gaze
Potrivit estimărilor IEA, consumul de gaze în Europa ar putea scădea cu 2% în 2024 comparativ cu anul 2023, deși cererea din industrie a început să se redreseze, rămânând, totuși, sub nivelurile pre-criză. De asemenea, utilizarea gazelor în sectorul energetic continuă să scadă din cauza expansiunii surselor de energie regenerabilă. În 2025, cererea în Europa ar putea crește cu 1%. În cazul în care fluxurile de gaze rusești prin Ucraina sunt suspendate în anul următor, Europa va necesita mai mult GNL pentru a-și acoperi nevoile energetice.
La nivel global, consumul de gaze naturale va atinge un maxim istoric în 2024, iar tendința de creștere va continua și în 2025, Asia fiind principalul motor al acestei expansiuni. IEA, care servește ca organism de consiliere în domeniul energetic pentru cele mai dezvoltate 29 de state, a fost înființată ca răspuns la criza petrolieră din 1973-1974, cu scopul de a coordona eliberarea petrolului din rezervele de urgență.
Raportul evidențiază importanța monitorizării continue a piețelor de gaze naturale, având în vedere provocările geopolitice și fluctuările cererii în diverse regiuni ale lumii.
Te-ar mai putea interesa și: Ce se întâmplă cu prețul gazelor și al electricității până în 2027. Toți românii trebuie să afle asta