Un cerșetor a fost filmat și postat pe TikTok în timp ce povestește fără nicio reținere despre cât de bună este viața sa, cât este de fericit și de sumele mari pe care le primește zilnic de la oamenii miloși, mai ales că se plimbă dintr-un colț în altul al țării.
Cerșetoria rămâne o meserie bănoasă, deși pune seriose semne de întrebare legat de onestitatea cauzelor. Cerșetorii încasează sume mult mai mari decât mulți dintre românii care merg zi de zi la muncă prin simplul fapt că stau cu mâna întinsă sau spun o poveste lacrimogenă.
Cu toate că încasează sute de lei zilnic, cerșetorul din videoclipul de pe TikTok spune că nu se numără printre cei care câștigă cel mai mult. Nonșalant, într-un tren, bătrânul a povestit cum este viața lui, cât câștigă din cerșit, dar și ce face cu banii primiți. Bărbatul spune despre „meseria” sa că este una foarte bună, pentru care trebuie doar să stea pe o bancă și să ceară câte un leu trecătorilor. De asemenea, acesta spune că strânge bani suficienți, dar nu atât de mulți ca alți „colegi de breaslă”.
@grauriii Conversație cu un cerșetor #foryou #foryoupage #fyp #viral #romania ♬ sunet original – Graurii
„Unii fac mulți bani, dar eu fac în limita mea. Am făcut mai bine de 200 de lei astăzi.”
Cerșetorul se declară fericit atunci când merge la biserică și cere preotului bani. Cât despre banii adunaţi, acesta spune că-i pune la „puşculiţă”, însă evită să spună dacă are vreun plan anume de realizat cu banii sau sunt doar pentru traiul de pe o zi pe alta. În comentarii au existat oameni care i-au luat partea cerşetorului.
„Bătrânul acela nu va avea pensie, deci trebuie să strângă”/„Marea majoritate îi dă celor din mafia rețelelor de cerșetorie, cu mașini de lux, care sunt pe mâna poliției”/„Merită omul ăsta tot sprijinul nostru”/„Numai în pielea lor să nu fi. Uneori viața este nedreaptă, unii au prea mult, iar alții o duc de pe o zi pe alta”/„Este uşor de judecat, dar poate acest om, la vremea lui, a pus o cărămidă la temelia acestei ţări şi din păcate a ajuns unde este acum”, au fost o parte din comentariile utilizatorilor.
Au existat, însă, și multe critici la adresa bătrânului: „Lucrez 14 ore pe zi şi nu câştig atât într-o zi”/„Nu mai dau un leu în viața mea, nici mâncare, nimic”/„Partea bună e că dacă îi e frig, își ia o cameră la hotel sau își cumpără apartament”/„Eu am oferit mâncare și a zis să îi dau un leu”.
Citește și: Ce salariu are o femeie de serviciu în străinătate versus România. Unde se plătește mai bine