În noua lege a pensiilor aprobată de Ministerul Muncii este prevăzut și faptul că începând cu 2024 certificatul de viață trebuie trimis de două ori pe an către casele teritoriale de pensii, după ce a fost semnat în fața unei autorități din țara de reședință. Regula este pentru românii care trăiesc în străinătate, pentru a-și menține dreptul la pensie.
Certificatul de viață este un document esențial pentru pensionarii români stabiliți în străinătate. Conform Legii nr. 360/2023, certificatul trebuie trimis semestrial, până la 31 martie și 30 septembrie, de fiecare an. Documentul trebuie semnat în fața unei autorități legale din țara de reședință a pensionarului.
„Certificatul de viață trebuie semnat de două ori pe an în fața unei autorități din țara de reședință”, precizează Casa Națională de Pensii Publice (CNPP).
Cine poate semna certificatul de viață
Potrivit noii legi, „autorități legale” sunt considerate următoarele:
În lipsa prezentării certificatului de viață în termenul indicat, plata pensiei va fi suspendată din luna următoare expirării termenelor.
Modelul noului certificat de viață a fost aprobat prin Ordinul Președintelui CNPP nr. 874/26.06.2024. Acesta este disponibil în mai multe limbi (RO/DE, RO/EN, RO/ES, RO/FR, RO/HU, RO/IT) și poate fi accesat pe site-ul CNPP aici.
Beneficiarii nerezidenți aflați în plată pot utiliza și modelul anterior de certificat de viață, prevăzut în Ordinul Președintelui CNPP nr. 865/29.11.2023.
Procedura de transmitere a certificatului de viață este una destul de simplă. Mai exact, transmiterea certificatului de viață către casa teritorială de pensii se poate face prin diverse mijloace de comunicare:
Detalii de contact pentru fiecare casă teritorială de pensii se regăsesc pe site-urile oficiale ale instituțiilor respective și pe site-ul CNPP.
Citește și: Schimbare pentru beneficiarii de pensii, începând cu 1 martie 2025. Baciu: ”Cele mai semnificative creșteri”