- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Certificat de viață în România. Cum poți pierde dreptul la pensie dacă nu depui documentul în 2024

08 Aug, 10:20 • Bumbeneci Diana
Românii pot rămâne în orice moment fără pensie dacă nu depun un document esențial. Cum obții certificatul de viață, oriunde te-ai afla în lume, ca să nu pierzi statutul de pensionar.
Certificat de viață în România. Cum poți pierde dreptul la pensie dacă nu depui documentul în 2024

În noua lege a pensiilor aprobată de Ministerul Muncii este prevăzut și faptul că începând cu 2024 certificatul de viață trebuie trimis de două ori pe an către casele teritoriale de pensii, după ce a fost semnat în fața unei autorități din țara de reședință. Regula este pentru românii care trăiesc în străinătate, pentru a-și menține dreptul la pensie.

Importanța unui certificat de viață

Certificatul de viață este un document esențial pentru pensionarii români stabiliți în străinătate. Conform Legii nr. 360/2023, certificatul trebuie trimis semestrial, până la 31 martie și 30 septembrie, de fiecare an. Documentul trebuie semnat în fața unei autorități legale din țara de reședință a pensionarului.

Citește și: Românii află, în sfârșit, ce pensie primesc la 1 septembrie. Poșta Română împarte oficial fluturașii pentru pensionari

Certificatul de viață trebuie semnat de două ori pe an în fața unei autorități din țara de reședință”, precizează Casa Națională de Pensii Publice (CNPP).

Certificat de viață
Certificat de viață

Cine poate semna certificatul de viață
Potrivit noii legi, „autorități legale” sunt considerate următoarele:

  • Instituții de pensii
  • Autorități administrative locale
  • Oficii consulare
  • Notari publici
  • Avocați
  • Consilieri juridici
  • Medici de familie de pe teritoriul statului de domiciliu sau reședință
  • Birouri ale Patronatelor cu care CNPP a încheiat Protocoale de Colaborare, cum ar fi Institutul Național de Asistență
  • Socială (INAS) și Institutul Național Confederal de Asistență (INCA) din Italia, și Institutul de Tutelă și Asistență a Muncitorilor (ITAL – UIL) din Italia.

În lipsa prezentării certificatului de viață în termenul indicat, plata pensiei va fi suspendată din luna următoare expirării termenelor.

Modelul noului certificat de viață a fost aprobat prin Ordinul Președintelui CNPP nr. 874/26.06.2024. Acesta este disponibil în mai multe limbi (RO/DE, RO/EN, RO/ES, RO/FR, RO/HU, RO/IT) și poate fi accesat pe site-ul CNPP aici.

Beneficiarii nerezidenți aflați în plată pot utiliza și modelul anterior de certificat de viață, prevăzut în Ordinul Președintelui CNPP nr. 865/29.11.2023.

Procedura de transmitere a certificatului de viață este una destul de simplă. Mai exact, transmiterea certificatului de viață către casa teritorială de pensii se poate face prin diverse mijloace de comunicare:

  • Poștă
  • Fax
  • E-mail

Detalii de contact pentru fiecare casă teritorială de pensii se regăsesc pe site-urile oficiale ale instituțiilor respective și pe site-ul CNPP.

Citește și: Schimbare pentru beneficiarii de pensii, începând cu 1 martie 2025. Baciu: ”Cele mai semnificative creșteri”

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult