România va trece la ora de vară în noaptea de sâmbătă spre duminică, iar CFR Călători a anunţat cum vor circula trenurile, potrivit informațiilor transmise de Antena 3 CNN. Iată ce schimbări se produc!
Potrivit unui comunicat al companiei, trenurile vor circula după ora actuală (de iarnă) până la ora 3:00, care va deveni ora 4:00. După ora 4:00, trenurile vor pleca la orele din mersul de tren în vigoare, respectând ora oficială de vară.
Trenurile operate de CFR Călători care se află în circulație după ora 3:00, care devine ora 4:00, își vor continua mersul până la stația de destinație, iar în cazul în care orele de plecare ale acestor trenuri se suprapun cu orele normale de plecare în intervalul orar 4:00 – 5:00, vor pleca în ordinea rangului.
Prin urmare, trecerea la ora de vară nu modifică mersul trenurilor în vigoare, circulaţia se va efectua conform orarului prevăzut în mersul trenurilor, după cum anunță CFR Călători.
Citește și: Ora de vară 2024. Motivul pentru care specialiștii susțin că nu ar trebui să dăm ceasurile înainte
Duminică, pentru adaptarea circulației trenurilor la ora de vară vor interveni următoarele modificări:
– RM 7905 – București Nord – Aeroport Henri Coandă se anulează
– RM 7908 – Aeroport Henri – Coandă București Nord se anulează
– R 9302 – Roșiori de Vede – București Basarab va circula ca tren R 13302 și cu orar modificat: Roșiri de Vede (pl. 02:20 ora de iarnă) – București Basarab (sos. 05:34).
Ținând cont că şi în ţările vecine trecerea la ora de vară se face în aceeaşi zi de duminică, 31 martie 2024, între staţiile de frontieră cu țările vecine, trenurile vor circula după graficele din mersul de tren în vigoare, mai transmite CFR Călători.
Ar trebui să avem 8 ore de somn în condiţii de întuneric, aşa cum se întâmpla şi înainte de schimbarea orei, spune Dr. Ştefan Busnatu, medic primar cardiolog, pentru eliberarea optimă de melatonină şi de cortizol în organism, potrivit spotmedia.ro. Pe lângă odihnă, mişcarea făcută în prima parte a zilei şi repaosul alimentar după o anumită oră ne pot ajuta să depaşim mai uşor această schimbare.
Psihologul Bianca Poptean a explicat ce poate însemna privarea de somn, dacă nu se recuperează decalajul de o oră: pot apărea tulburări ale somnului, oboseală, irascibilitate, instabilitate emoţională. Adaptarea organismului la ora de vară poate dura o săptămână sau chiar două.
De asemenea, Bianca Poptean spune că se poate trece mai uşor de această perioadă cu odihnă suficientă, ora de culcare mutată mai devreme, cu mişcare, care poate însemna şi simplul mers pe jos, dar şi cu o alimentaţie adecvată.
Vezi mai multe știri: Restricții de circulație în București, în weekend-ul 30-31 martie. Care sunt zonele afectate