Chipsurile din comerț sunt pline de ingrediente nesănătoase, dar cine se mai uită la acest detaliu atunci când e rupt de foame și nici nu are timp să stea la masă? Dragoș Pătraru a analizat conținutul celor mai populare sortimente de chipsuri, dezvăluind efectele nocive ale acestora asupra organismului.
Pătraru îl citează pe Michael Moss, câștigător de premiu Pulitzer, autorul cărții “Salt, Sugar, Fat: How The Food Giants Hooked Us” („Dependenți de mâncare” – n.trad.). În această carte se menționează că sunetul care e produs atunci când mâncăm chipsuri este cel ce dă plăcerea.
Pătraru a explicat că industria a urmat un principiu simplu: atunci când pui pe limbă un aliment sărat și crocant, apare o explozie de arome. Dacă adaugi și grăsimi, apare o senzație unică ce se datorează stimulării nervului trigemen, nerv cu acțiune motorie și senzorială.
„Dacă mănânci zilnic o pungă cu chipsuri e ca și când ai bea anual 5 litri de ulei și nu se referea la ulei de măsline extravirgin. La acea vreme, unul din trei copii englezi consuma zilnic o pungă de chipsuri. Britanicii consumau 6 miliarde de pungi de chipsuri pe an, altfel spus, 100 de pungi pe om pe an. Însă nu e vorba doar despre ulei, ci și despre sare, zahăr, grăsimi și alte minuni. În anii ’70, aceste gustări erau doar un soi de moft.
Se consumau un cantități mici, greu cuantificabile. Industria a mers pe un principiu foarte simplu atunci când bagi ceva sărat, ci crocant în gură, intervine o explozie de arome. Dacă adaugi-i grăsimi, se ajunge la ceva ce în engleză se numește „mouthfull”. O senzație irezistibilă, care datorează acțiunii nervului trigemen, un nerv extrem de complex cu acțiune motorie și senzorială. Așadar, cu cât senzația e mai puternică, cu atât ne dorim mai mult s-o repetăm”, a precizat Dragoș Pătraru, potrivit gandul.ro
Majoritatea sortimentelor de chipsuri disponibile în comerț sunt realizate din cartofi sau alte ingrediente pe bază de amidon, prăjite în uleiuri vegetale și presărate cu arome diverse. La prima vedere, lista de ingrediente poate părea simplă, însă etichetele dezvăluie frecvent un cocktail de aditivi alimentari, conservanți și potențiatori de gust. Aceștia sunt adăugați pentru a face produsele mai apetisante și, de multe ori, creează dependență.
Citeste si Care sunt cei mai sănătoși crenvuști din comerț. Dezvăluirile făcute de Dragoș Pătraru
Singurul sortiment de chipsuri care conține ingrediente sănătoase este Loto chips. Potrivit etichetei, aceștia sunt preparați doar din cartofi, ulei și sare.