Chiriaşii din România au avut parte de multe ori de experienţe neplăcute, cauzate de „vizitele” proprietarilor.
Conform Codului Civil, proprietarul nu are voie să intre în locuința sa cât timp este dată spre folosință altei persoane, în schimbul unei sume.
„La închirierea unui imobil de către proprietar, acesta cedează folosința imobilului, adică o înstrăinează pe o perioadă de timp, încasând pentru asta prețul, adică chiria. Contractul de închiriere este, în esență, o vânzare a folosinței pe termen limitat. Când vinzi ceva, nu mai ai. Nu poate avea folosință și proprietarul, dar și chiriașul, așa încât trebuie înțeles clar că a avea drept de proprietate, uzufruct etc. nu înseamnă că poți intra acolo oricând. Nu mai e folosința ta, cât timp ai dat-o altcuiva. Nu se pot avea amândouă”, a declarat avocata Liliana Grădinaru, pentru avocatnet.ro.
„De exemplu, eu, ca proprietar, nu pot intra în verificarea imobilului peste chiriașul meu nici folosind cheia mea, nici spărgând ușa, nici deschizând-o dacă nu era încuiată; nu am voie decât cu acordul său. Nu am voie să îi deschid sertarele, să îl inspectez la duș pe neanunțate și să îi perturb, în orice mod, starea de siguranță pe care orice om trebuie să o simtă la adăpostul propriei case. Locuința unui om este locul în care el pune în siguranță capul pe pernă seara, unde nu se așteaptă de la străini să intre fără acceptul său.”, a precizat Livia Grădinaru.
Citeşte şi Băncile fură fără milă de la români! ANPC a descoperit o nouă înșelăciune! Cum au fost românii …
Chiriaşii au dreptul de a denunța contractul, dacă proprietarii nu respectă prevederile Codului Civil. Dacă vor apela la acesta metodă, legală, cazurile în care se vor trezi cu proprietarii în casă se vor reduce în mod considerabil. Este un drept al chiriaşilor de care trebuie să se ţină cont şi în România.