O schimbare importantă în legea plafonării și a compensării prețurilor la energie va da bătăi de cap multor chiriași, proprietari dar și unor alte categorii care beneficiază de compensare peste plafonul prevăzut de lege pentru fiecare consumator.
Alte articole: Ce vor fi obligați să dețină românii care stau la bloc? Legea a fost adoptată!
De asemenea, furnizorii de energie și gaze sunt în acest moment în plin proces de discuții pentru a stabili un set de norme de aplicare pentru aceste modificări în lege. Modificările vizează în principal proprietarii care nu pot beneficia de compensare și plafonare pentru mai mult de o locuință care este trecută pe numele lor.
Până în prezent nu s-au stabilit și norme pentru chiriașii acestora, sau poate alți membrii ai familiei care locuiesc în cea de-a doua sau a treia locuință, chiar dacă acestea nu sunt pe numele lor. Scenariul ca fiecare chiriaș să facă un contract cu furnizorul nu este plauzibil din cauza volatilității acestor contracte de închiriere, iar facturile neplafonate pot fi și de 4-5 ori mai mari în unele cazuri.
Furnizorii de energie și gaze poartă discuții pentru a stabili un set de norme de aplicare pentru modificările legii. Implementarea acestei legi se discută zilele acestea, după cum a declarat Daniela Dărăban, președinta ACUE (Federația Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie).
„Există o platformă, proaspăt finalizată de ANRE, unde o să apară dacă sunt mai multe locuri de consum, chiar dacă sunt furnizori diferiți, dar și aici suntem un pic în clarificări.
Eu ce pot să vă spun este că intenția este să fie ajutată cât mai multă lume, trebuie să fie și legea aplicabilă. Încercăm să facem, în zilele următoare, o informare unitară și corectă, pentru că nu are nimeni de câștigat dacă o să creăm o mare nebunie în legătură cu facturile. Încă centralizăm posibile întrebări.”, spune Daniela Dărăban.
Până la promulgarea legii, chiriașii și alte categorii exceptate nu trebuie să depună vreo cerere. Din păcate, nu vor avea prea mult timp la dispoziție după ce legea va intra în vigoare. Vor avea 1-2 luni să meargă la furnizor cu declarația pe propria răspundere.
Citește și: Cel mai mare pasaj de pe Centura București ar putea fi circulat în aprilie 2023!