Chișinăul primește un nou sprijin din partea Bucureștiului, de data aceasta pentru depășirea crizei energetice. Mai exact, în perioada următoare, Republica Moldova va primi un grant de circa 50 de milioane de lei, echivalentul a aproximativ 10 milioane de euro, din partea României. Conform Ministerului Finanțelor, banii vor fi folosiți în scopul depășirii crizei energetice cu care se confruntă țara condusă de Maia Sandu.
Un acord de finanțare în acest sens a fost semnat astăzi, 12 octombrie, între Ministerul Finanțelor al Republicii Moldova și Agenția de Cooperare Internațională pentru Dezvoltare (RoAid).
Mai mult, Chișinăul va putea cumpăra energie electrică din România la un preț plafonat, pentru a primi sprijin mai mult în aceste perioade extrem de dificile atât pentru România, cât și pentru frații de peste Prut. Republica Moldova cumpără energie electrică din România la un cost „mai mic decât prețurile de pe piață” Chișinăul va procura energie electrică din România la un preț de 90 euro/MWh pentru a acoperi necesarul de 30% care nu mai poate veni din Ucraina, a anunțat vicepremierul Andrei Spînu.
Citește și: VIDEO. Mașina viitorului a fost testată în Dubai. Iată cum arată X2, primul autoturism zburător
„România ajută Republica Moldova într-un moment de grea încercare pentru noi. Vom putea cumpăra energie electrică din România la un preț de 450 RON/MWh (aproximativ 90 EUR/MWh) datorită modificărilor în legislație făcute astăzi de Guvernul României în urma discuțiilor cu Guvernul Republicii Moldova. Energia electrică va avea un preț mai mic decât prețurile de pe piață și va asigura necesarul de 30% pe care nu-l mai putem primi din Ucraina, începând cu data de 14 octombrie. Acest lucru este posibil, deoarece am reușit sincronizarea sistemului nostru cu sistemul electroenergetic european încă în martie”, a scris Spînu pe Facebook.
Pentru a veni în ajutorul Republicii Moldova, Guvernul României a aprobat o Ordonanță de Urgență care prevede că „producătorii de energie electrică au obligația să încheie contracte bilaterale, în limita cantităților disponibile, prioritar cu traderi/furnizori de energie electrică desemnați de către Guvernul Republicii Moldova”.
„Energia necesară poate fi cumpărată în cazul în care producătorii din România au suficiente cantități disponibile. De aceea, este important și vă rog să reducem în continuare consumul cât de mult putem. Ieri am văzut o mobilizare frumoasă din partea cetățenilor de a ne aduce fiecare contribuția la un consum mai mic. Haideți să facem acest efort. Este pentru Republica Moldova! Datorită deschiderii sufletești și a sprijinului călduros oferit de România pentru cetățenii noștri, știm că nu suntem singuri și avem un prieten pe care ne putem baza în situații de urgență maximă. Plecăciuni, România!”, a adăugat vicepremierul moldovean.
Te-ar mai putea interesa: Este Olanda împotriva aderării României la Schengen? Premierul Mark Rutte lămurește problema