Ziua de 7 ianuarie este una dintre cele mai importante pentru credincioșii din țara noastră. Conform Calendarului Creștin Ortodox, în această zi este prăznuit Sfântul Ioan Botezătorul, sfântul care i-a săvârșit botezul lui Iisus Hristos în Iordan. Aproape două milioane de români își serbează onomastica de Sfântul Ioan, în 2023.
Sfântul Ioan Botezătorul a văzut lumina zilei undeva într-o casă modestă din cetatea Orini, în familia preotului Zaharia. Mama sa, pe nume Elisabeta, era descendentă a lui Aaron. Sf. Ioan Botezătorul a venit pe lume cu trei luni înainte să se nască Mântuitorul Iisus Hristos. Îngerul Gavriil lui Zaharia prevestea nașterea Sfântului Ioan, în timpul unei slujbe la templu. Din cauză că nu va da crezare celor vestite de îngerul Gavriil, Zaharia va rămâne mut.
Conform Sfintei Scripturi, Sfântul Ioan Botezătorul a săltat în pântecele maicii sale, în momentul în care Elisabeta se întâlnește cu Fecioara Maria atunci când aceasta îl purta în pântece pe Domnul. Deși a săltat în pântece, Ioan spunea în stânga și în dreapta că nu-L știa pe Domnul” (Ioan 1, 31). Sfântul Ioan Botezătorul a început să predice în al cincisprezecelea an al domniei Cezarului Tiberiu, în timpul în care Ponțiu Pilat era procuratorul Iudeii (Luca 3, 1-2). El a avut marea misiune de a pregăti poporul pentru primirea lui Mesia și de a-L descoperi pe Acesta și a-L face cunoscut în Israel. Transmitea mereu următorul mesaj: „Pocăiți-vă, că s-a apropiat împărăția cerurilor!”.
Ai mai putea citi și: Calendar religios ianuarie 2023. Când pică sărbători cu cruce roșie și când sunt celebrați mari Sfinți
Sfântul Ioan Botezătorul, cel care L-a botezat pe Hristos, afirma despre sine: „Nu sunt vrednic, că plecându-mă, să-I dezleg cureaua încălțămintei (În 1, 27). (…) Iată Mielul lui Dumnezeu: Cel ce ridică păcatul lumii.” După botezul Domnului în Iordan el a spus:
„Am văzut Duhul coborându-Se din cer ca un porumbel și a rămas peste El. Eu trebuie să mă micșorez, iar El trebuie să crească. Pare nefiresc că un om să dorească să se micșoreze, cu scopul că aproapele sau să sporească. Firesc îi este omului căzut din har, să dorească a crește și a se îmbogăți pe seama și în dauna celorlalți. Semenii trebuie să existe pentru un om căzut în păcat, doar să-l admire și să-i slujească”.
Conform scrierilor Evangheliei, Irod, la un ospăț prilejuit de sărbătorirea zilei de naștere, i-a tăiat capul Sfântului Ioan Botezătorul, la cererea Irodiadei. În acele timpuri, Sfântul Ioan era întemnițat în castelul lui Irod de la Maherus. Ioan îl mustrase pe Irod pentru traiul lui nelegiuit cu Irodiada, care era soția fratelui sau. Urând totul atât de mult, Irodiada a sfătuit-o pe Salomeea, fiica ei, care dansase și plăcuse oaspeților și îndeosebi lui Irod, să ceară de la acesta capul Botezătorului ca răsplată.
Aproape două milioane de persoane îl au ca patron spiritual pe Sfântul Ioan Botezătorul, potrivit datelor oferite de Direcţia Generală pentru Evidenţa Persoanelor. Este vorba despre 1.975.838 de bărbaţi şi femei. La prenume masculine, cele mai întâlnite sunt: Ioan – 447.697, Ionuţ – 361.680, Ion – 336.421, Ionel – 134.570, apoi Nelu – 20.302, Ivan – 7.482, Jan – 4.491, Ionică – 4.460, Jean – 3.411 şi Ioniţă – 1.865. La femei, numele de botez cele mai cunoscute sunt: Ioana – 390.970, Ionela – 148.141, Oana – 72.012, Ionica – 19.241, Nela – 10.783, Ionelia – 6.785, Jana – 4.811, Ionuţa – 582, Onuţa – 134.