- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Cine are voie să folosească girofar pe drumurile publice din România? Legea a fost modificată

03 Jan, 12:52 • Cornel Ghimeșan
Conform legii promulgate astăzi de președintele Klaus Iohannis mai multe categorii de vehicule vor avea dreptul să utilizeze girofarul pe drumurile publice din România. Modificările fac referire vehiculele serviciilor publice Salvamont şi Salvaspeo.
Cine are voie să folosească girofar pe drumurile publice din România? Legea a fost modificată

Președintele Klaus Iohannis a promulgat astăzi legea care prevede includerea unor autovehicule în categoria celor autorizate să utilizeze semnale speciale de avertizare luminoase.

Președintele Klaus Iohannis a semnat decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, anunță Administrația Prezidențială.

Alte articole: Polițiștii băcăuani îi cercetează pe „mascații” din Berzunți pentru că au defilat cu tractoare mascate în tancuri rusești

Camera Deputaților a adoptat, la începutul lunii decembrie 2022, o inițiativă depusă în Parlament în 2014 care prevede includerea autovehiculelor aparţinând serviciilor publice Salvamont şi Salvaspeo în categoria celor autorizate să utilizeze semnale speciale de avertizare luminoase.

Propunerea legislativă are ca obiect de reglementare modificarea art.32 alin.(2) lit.b) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, în sensul includerii autovehiculelor aparţinând serviciilor publice Salvamont şi Salvaspeo în categoria celor autorizate să utilizeze semnale speciale de avertizare luminoase.

Proiectul a fost adoptat de Camera Deputaților cu unanimitate de voturi.

„Mulțumim celor 249 de deputați care au votat astăzi (miercuri – n.r.) și tuturor celor care ne-au susținut de-a lungul celor opt ani acest demers și care au înțeles nu numai necesitatea acestui act normativ ci și anomalia existentă în funcționarea Serviciilor Salvamont.

Prin actul normativ aprobat astăzi, practic, se corelează prevederile legale care nominalizează structurile Salvamont ca servicii de salvare și urgență medicală, coordonate administrativ de către Consiliile județene și locale, iar operațional de Departamentul pentru Situații de Urgență al M.A.I., prevederi prin care acestea pot achiziționa, deține și utiliza legal autospeciale de intervenție și ambulanțe – dotate din fabricație și omologate cu mijloace de semnalizare acustică și luminoasă, cu legislația care nominalizează instituțiile care au dreptul de a utiliza aceste mijloace de semnalizare pentru deplasarea în regim prioritar pe drumurile publice în situații de urgență.

În acest moment, prin Ministerul de Interne – Inspectoratul general pentru Situații de Urgență, există în derulare un proiect prin serviciile Salvamont vor fi dotate cu ambulanțe pentru transport pacienți cu caracteristici care să le permită intervenția în teren montan”, transmitea pe Facebook Salvamont.

Cine are voie să folosească girofar pe drumurile publice din România? Legea a fost modificată
Cine are voie să folosească girofar pe drumurile publice din România? Legea a fost modificată

Cine are dreptul să utilizeze girofar pe drumurile din România

Pe șoselele din România pot folosi semnale speciale de avertizare luminoase de culoare albastră autovehiculele ce aparţin Poliţiei, Jandarmeriei, Poliţiei de frontieră, Serviciului de ambulanţă, Serviciului de medicină legală, Protecţiei civile, Ministerului Apărării Naţionale, unităţilor speciale ale Serviciului Român de Informaţii şi ale Serviciului de Protecţie şi Pază, Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor din cadrul Ministerului Justiţiei, atunci când se deplasează în acţiuni de intervenţie sau în misiuni care au caracter de urgenţă.

Conform prevederilor în vigoare, semnalele speciale de avertizare cu lumină albastră montate pe autovehicule obligă participanţii la trafic să acorde prioritate de trecere. De asemenea, deţinerea, montarea sau folosirea în circulaţia pe drumurile publice a mijloacelor speciale de avertizare sonoră sau luminoasă pe vehiculele care nu au acest drept se va pedepsi, pe lângă amendă, şi prin sancţiunea complementară a suspendării exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 90 zile.

Citește și: Un buzoian propune o soluție ieftină de încălzire a locuinței: peleții din coji de semințe de floarea-soarelui! O tonă se vinde cu 1.500 lei

Urmărește Daily Business pe Google News
Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult