Fără un sprijin consistent din partea Guvernului României, micii întreprinzători din țara noastră au fost nevoiți să-și închidă afacerile pe bandă rulantă în ultimii 10-15 ani.
Afaceriștii străini au fost ademeniți de administrația de la București cu diverse facilități fiscale: zero la sută impozite pe profit. Printre marile companii străine care au făcut monopol în țara noastră se numără Mega Image, o companie belgiană cu o istorie impresionantă.
Istoria Mega Image a început în anul 1867. La aproape 40 de ani, Jean Joseph Delhaize a renunțat la cariera de profesor pentru a demara un business în comerț, ce avea să devină unul dintre cele mai mari lanțuri de retail din lume.
Delhaize s-a născut într-o familie de comercianți de vin și cărbune. După câțiva ani de predat contabilitate la Bruxelles, s-a apucat de afaceri.
În 1871, Delhaize a trecut de la „start-up” la „scale-up”, implicându-și în afacere mai mulți membri din familie, și-a extins organigrama și și-a mutat biroul de la Charleroi, la Bruxelles. Inițial, afacerea sa se numea Delhaize Freres et Cie.
În 1874, afacerea de familie s-a extins la zece unități. În 1880 au ajuns la 100 de magazine.
În 1883, sediul central a fost mutat la Molenbeek, unde belgianul avea depozite mult mai mari, amplasate strategic, în proximitatea unei intersecții de căi ferate.
Delhaize a murit necăsătorit, în 1898, an în care lanțul pe care-l crease ajunsese la 400 de unități. La doi ani de la moartea fondatorului, retailerul a început să producă bunuri sub brandul propriu, în 17 fabrici.
În 2016, Delhaize a fuzionat cu olandezii de la Ahold, companie fondată în 1887.
În prezent, lanţul de retail înregistrează, la nivel internaţional, un număr săptămânal de 60 de milioane de clienţi şi funcţionează cu peste 7.600 de magazine fizice.
În țara noastră, businessul a intrat în anul 2000, când a achiziţionat un pachet majoritar din acţiunile retailerului Mega Image. Ulterior, și-a majorat participaţia de la 51 la 70%, pentru ca în 2004 să înglobeze integral reţeaua.