Funcția de prefect al Capitalei a fost lăsată vacantă în urmă cu o săptămână de către Toni Greblă după ce acesta din urmă a fost ales președinte al Autorității Electorale Permanente (AEP). După lungi dezbateri și o zi de vot, s-a decis oficial că funcția va fi asigurată de către Diana Artene.
Diana Artene este o fostă secretară de la primăria Sectorului 4 din București. Ordinul pentru numirea lui Artene a fost semnat încă de săptămâna trecută, odată cu publicarea în Monitorul Oficial a Hotărârii de Guvern privind încetarea mandatului de prefect al Capitalei al lui Toni Greblă.
Potrivit unor surse politice, înlocuirea lui Toni Greblă cu Artene la prefectura Capitalei era deja luată în calcul încă din februarie, atunci când PSD făcea calcule pentru pozițiile de la AEP și Curtea de Conturi. Artene a fost secretara Primăriei Sectorului 4 și este considerată ca fiind extrem de fidelă lui primarului Daniel Băluță.
Diana Artene a studiat Dreptul la Universitatea Româno-Americană și are un doctorat la Universitatea Liberă din Moldova. Aceasta nu are CV-ul publicat pe site-ul Prefecturii, însă, conform informațiilor pe care le prezintă pe LindkedIn, aceasta a fost profesor asociat la Universitatea Spiru Haret din 1999 și președinte la Curtea de Arbitraj Judiciar din 2015. În ianuarie 2022, la două luni după formarea coaliției PNL – PSD, aceasta a fost numită subprefect.
Ai mai putea citi: Situație alarmantă în București. Sunt 1,7 milioane de locuitori și 1 milion de locuințe. Viceprimarul Capitalei: „Opriți jaful!”
Conform ultimei sale declarații de avere, Artene deține două terenuri intravilane, unul în județul Vrancea, iar celălalt în județul Ilfov. Aceasta mai deține o casă de vacanță în satul Lepșa din Vrancea precum și două apartamente în București, și nu deține vreun autovehicul.În conturile bancare Artene deține peste 23.000 de euro, însă are datorii la bănci tot de aproximativ 23.000 de euro. La capitolul venituri, Artene a primit în 2021 aproximativ 116.000 de lei din salariul de secretar general la Primăria Sectorului 4, precum și 42.700 de lei pentru că face parte din comisia pentru aplicare a legii.
Pe lângă aceste sume, Artene a mai câștigat peste 43.000 de lei din salariul în calitate de conferențial universitar al Universității „Spiru Haret”, precum și 8.000 de lei de la avangard bussines group pentru rolul de „formator”. Anterior, primarul Capitalei Nicușor Dan a afirmat că nu are nicio așteptare de la înlocuitorul lui Toni Greblă, amintind de cazurile în care prefectul i-a pus „bețe în roate”.
„Nicio aşteptare (de la viitorul prefect – n.r.). Dacă se confirmă că o să fie doamna Artene… nu s-au ţinut, împreună cu domnul prefect Greblă, nu s-au ţinut decât de mărunţişuri şi de a ne pune beţe-n roate. Vă dau un singur exemplu: există o hotărâre de instanţă care spune că prefectul nu are atribuţii în a contesta în instanţă chestiuni care ţin de raporturi de muncă, adică sancţiuni disciplinare pe care primarul le dă sau transferuri sau lucruri din acestea şi continuă să atace în instanţă tipul acesta de acte. Acestea sunt chestiunile mărunte care ne pun beţe-n roate”, a afirmat Nicușor Dan în urmă cu o săptămână.