Cuantumul sumei pensiei de urmaș este determinat în funcție de situația specifică a întreținătorului decedat. Potrivit legii, pensia de urmaș se acordă dacă persoana decedată beneficia de pensie pentru limită de vârstă sau de pensie de dizabilitate ori îndeplinea condițiile pentru obținerea oricărui tip de pensie acordată din sistemul public de pensii.
Citește și: Toți beneficiarii de pensie de urmaș din România trebuie să știe! Riscați să pierdeți banii de la stat
În cazul în care decesul întreținătorului a survenit în urma unui accident de muncă sau a unei boli profesionale, pensia de urmaș se acordă indiferent de durata stagiului de cotizare a defunctului. Suma pensiei de urmaș se stabilește procentual din pensia pentru limită de vârstă sau din pensia de dizabilitate aflată în plată la momentul decesului întreținătorului. Cuantumul pensiei de urmaș constituie 50% pentru un urmaș, 75% pentru doi urmași și 100% pentru trei săi mai mulți urmași.
Pensia de urmaș se acordă în primul rând copiilor care se încadrează în anumite categorii de vârstă și situații specifice. Conform legislației, copiii au dreptul la pensie de urmaș până la vârsta de 18 ani. Totuși, există o excepție importantă: dacă aceștia continuă studiile în instituții de învățământ secundar de zi, mediu de specialitate și superior, pot beneficia de pensie de urmaș până la terminarea acestora, dar fără a depăși vârsta de 23 de ani.
Un alt beneficiar al pensiei de urmaș poate fi soțul supraviețuitor, cu condiția ca la momentul decesului întreținătorului sau în decursul a cinci ani după deces, soțul supraviețuitor să fi împlinit vârsta de pensionare sau să fi fost încadrat în grad sever sau accentuat de dizabilitate, să fi avut cel puțin 15 ani de căsătorie cu persoana decedată și să nu se fi recăsătorit, acesta poate beneficia de pensie de urmaș.
De asemenea, pensia se acordă și soțului supraviețuitor sau tutorelui care are în îngrijire copiii cu vârsta de până la trei ani ai întreținătorului decedat. Aceasta se acordă pentru perioadele în care soțul supraviețuitor sau tutorele nu este încadrat în muncă sau se află în concediu pentru îngrijirea copilului până la vârsta de trei ani.
Persoanele care doresc să solicite pensia de urmaș trebuie să depună o cerere și următoarele documente:
Pentru a determina suma pensiei de urmaș, se iau în considerare următoarele:
Cuantumul pensiei pentru urmași se stabilește în funcție de numărul de urmași îndreptățiți. Această sumă se calculează procentual pe baza punctajului mediu anual realizat de către susținătorul decedat în ceea ce privește pensia pentru limita de vârstă sau pensia de invaliditate gradul I.
Citește și: Legea Pensiilor 2024. Ce pensie vor primi românii cu o vechime de minim 15 ani