- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Cine şi câţi bani face din aviaţie în România? Profituri impresionante obținute de compania lui Ion Țiriac în 2023

25 Jun, 09:03 • Adrian Popovici
Anul 2023 a adus profituri impresionante pentru firmele românești din sectorul de aviație. Printre acestea se numără și compania deținută de Ion Țiriac cu un profit de 31,37 milioane de lei.
Cine şi câţi bani face din aviaţie în România? Profituri impresionante obținute de compania lui Ion Țiriac în 2023

Anul 2023 a marcat un punct de cotitură pentru companiile aeriene din România, în special cele care operează curse VIP și charter, după perioada dificilă a pandemiei. Majoritatea acestor companii și-au extins afacerile, fiind susținute de milionari și miliardari care au investit masiv în aviație, notează Economica.

Ion Țiriac, una dintre figurile emblematice ale aviației românești, a continuat să opereze compania sa aeriană cu succes, deși afacerile au înregistrat o ușoară scădere, de la 31,71 milioane de lei în 2022, la 31,37 milioane de lei în 2023. Flota sa include avioane de lux, printre care și cel deținut de frații Pavăl, proprietarii Dedeman.

Un alt „câștigător” al creșterii segmentului de aviație din țara noastră este Toyo Aviation, deținută de Tarek El Feki, care a cunoscut o creștere semnificativă în 2023. Firma, cunoscută pentru transportarea președintelui Klaus Iohannis în vizitele oficiale, a raportat afaceri de aproape 95 de milioane de lei (19 milioane de euro), marcând o creștere de 7% față de anul precedent.

Ion Țiriac, unul dintre cei mai importanți investitori în aviație
Ion Țiriac, unul dintre cei mai importanți investitori în aviație

Te-ar putea interesa și: Ion Țiriac dă lovitură după lovitură! Miliardarul trece la următoarea achiziție valoroasă: un castel! 

Ce profituri au făcut companiile din aviație?

My Jet, o altă companie importantă din sector, a înregistrat afaceri de 41 de milioane de lei, în creștere cu 9% față de 2022. Compania, deținută de mai mulți milionari români, inclusiv fondatorii One United Properties, a trecut de la o pierdere de 264.000 de lei în 2022, la un profit net de 33.000 de lei în 2023.

Dan Air, compania lui Dan Iuhas, a avut o performanță remarcabilă în 2023, mutându-și zborurile regulate la Bacău. Compania a încheiat anul cu afaceri de peste 100 de milioane de lei, în creștere cu 132% față de 2022. Profitul net al companiei a crescut cu aproape 200%, atingând peste două milioane de lei.

În același timp, Carpatair a rămas un jucător important în domeniul aviației, fiind activ pe segmentul închirierii de avioane către alte companii aeriene. În 2023, Carpatair a înregistrat afaceri de 115,62 milioane de lei, o creștere de 34% față de anul precedent. Profitul net a fost de 18,9 milioane de lei, marcând o creștere modestă de 1%. Cu o activitate de 30 de ani, Carpatair a menținut un număr mediu de 103 angajați.

Acționarul majoritar al Carpatair, Nicolae Petrov, deține 61,25% din companie, în timp ce omul de afaceri elvețian Michael Pieper, cu o avere estimată la 4,6 miliarde de dolari, deține 9,90% din acțiuni.

Sectorul aviației din România a beneficiat de investiții semnificative și de o revenire puternică în 2023, confirmând interesul continuu al investitorilor de top pentru această industrie dinamică.

Citește și: Surpriză! El este cel mai bogat român din lume. L-a depășit și pe Țiriac. Top Forbes 500