- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Cine sunt pensionarii care nu vor pierde bani după recalcularea pensiilor

27 Jun, 13:14 • Andrei Alina
Milioane de pensionari vor avea venituri majorate din septembrie 2024 după recalcularea pensiilor. Dar vor fi și cazuri de pensionari care nu vor benefica de creșteri financiare. Asociațiile pensionarilor atrag atenția asupra acestui impas major, subliniind că casele de pensii din numeroase județe nu pot localiza arhivele necesare pentru recalcularea pensiilor.
Cine sunt pensionarii care nu vor pierde bani după recalcularea pensiilor

E scandal mare pe recalcularea pensiilor în România. Silvia Petre, reprezentant al pensionarilor din județul Timiș, a acuzat autoritățile că blochează în mod intenționat eliberarea adeverințelor pentru a evita majorarea pensiilor.

„De noi, de pensionari, isi aduc aminte in campania electorala. Atunci este nevoie de pensionari. Vreau sa va spun ca la ora actuala blocheaza cu buna stiinta si buna intentie aceste adeverite si motiveazaza ca sa nu se mareasca pensiile”, a declarat Silvia Petre.

Citește și: Lovitură pentru pensionarii care așteaptă recalcularea pensiilor! Firmele de arhivare cer și 6.000 de lei pentru eliberarea adeverințelor de vechime

Cine sunt pensionarii care nu vor pierde bani după recalcularea pensiilor

Silvia Petre a avertizat că nu toți pensionarii care ar avea drept la pensii majorate vor avea venituri mai mari din septembrie din cauza acestei probleme cu adeverințele.

„Se doreste intentionat ca sa nu ne dea majorare si o sa vedeti ca nu o sa ne faca nici o majorare. O sa ne tot poarte cu vorba ca la Legea 127 si dupa nu o sa o puna in aplicate ca nu se pot elibera adverintele”, spune reprezentanta pensionarilor.

Citește și: Norocoșii pensionari care vor primi peste 6.000 de lei după recalcularea pensiilor. Cum poți afla câţi bani vei lua în plus

Lipsa adeverințelor este o problemă care afectează procesul de recalculare a pensiilor în întreaga țară. Reprezentanții Caselor de pensii se plâng că întâmpină dificultăți în accesarea arhivelor.

„Avem o reglementare încă din 2021 astfel încât să își aducă în sistem aceste adeverințe la casele teritoriale de pensii. Am făcut o lege bună care să permită, de la 1 spetembrie, încă 6 luni să ducă aceste documente. Noi am recunoscut dreptul. Acum nu avem dovezile pentru acest drept. Acesta este motivul pentru care pensionarii sunt cei care trebuie să aducă aceste acte. Trebuie să știe că pensiile, cele care au avut acord global, sporuri nepermanente, al 13-lea salariu pentru care s-au reținut și virat contribuții, toți aceștia vor avea pensii mai mari. După noua lege a pensiilor vor fi luate ca venituri contributive”, a afirmat ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu.

Asociațiile pensionarilor cer măsuri imediate pentru soluționarea acestei probleme, astfel încât pensionarii să primească majorările la care au dreptul. Fără aceste documente, mulți pensionari vor pierde sume importante de bani.