- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Cine sunt românii care pot plăti factura de curent și gaze la jumătate de preț! Condițiile pe care consumatorii trebuie să le îndeplinească pentru a beneficia de reducere

20 Sep, 12:17 • Cornel Ghimeșan
Vești bune pentru români! Aproximativ 30.000 de consumatori de energie electrică și gaze vor beneficia de reducerea la jumătate a facturilor, în urma punerii în aplicare a ordonanței nr. 27 din august 1996, dată de Guvernul Văcăroiu.
Cine sunt românii care pot plăti factura de curent și gaze la jumătate de preț! Condițiile pe care consumatorii trebuie să le îndeplinească pentru a beneficia de reducere

Cine sunt românii care pot plăti factura de curent și gaze la jumătate de preț! Este vorba despre românii din patru județe ale României care până în anul 2021, beneficiau de facilități precum de la asigurarea de material lemnos pentru construcții până la impozite mai mici pentru locuitorii Munților Apuseni.

Citește și Adrian Câciu dă asigurări că vom avea facturi mai ieftine la energie iarna aceasta. Ministrul spune că TVA-ul nu va crește și va rămâne de 19% în 2024

Cine sunt românii care pot plăti factura de curent și gaze la jumătate de preț!

Acum doi ani, ordonanța a fost completată cu un ajutor în plus și anume facturi înjumătățite la curent şi gaz.

Un număr total de 29.579 de consumatori au început să primească facturi reduse la jumătate. 15.501 sunt din județul Alba, 8.000 sunt din Bihor, 6.073 sunt din județul Cluj și doar 8 din Hunedoara, potrivit adevărul.ro. 

Astfel, pentru a beneficia de reducere românii trebuie să fie titularii contractului de furnizare a energiei electrice sau a gazelor naturale; să aibă locuința sau să desfășoare activitatea în localitățile din Munții Apuseni și să nu aibă facturi restante, conform reglementăriilor prevăzute de Hotărârea Guvernului României nr. 323 din 10 mai 1996 privind aprobarea Programului special pentru sprijinirea dezvoltării economice-sociale a unor localități din Munții Apuseni.

Autoritățile spun că toate criteriile de încadrare și documentele justificative vor fi evaluate de către fiecare primărie, iar după verificarea lor, Unitatea Administrativ Teritorială va trimite listele cu clienții beneficiari către furnizorul de energie electrică și de gaze naturale. Ulterior,  furnizorul va aplica reducerea corespunzătoare pe factura începând cu data de 1 a lunii următoare primirii listelor.

Astfel, cele 15.501 de locuri de consum din Alba sunt distribuite în următoarele localități: Abrud – 1.622, Albac – 552, Almașu Mare – 189, Arieșeni – 519, Avram Iancu – 514, Baia de Arieș – 1.071, Bistra – 1.337, Bucium – 467, Cîmpeni – 2184, Ciuruleasa – 253, Gârda de Sus – 441, Horea – 479, Întregalde – 93, Lupșa – 792, Mogoș – 186, Ocoliș – 160, Poiana Vadului – 283, Ponor – 97, Poșaga – 310, Sălciua – 443, Scărișoara – 351, Sohodol – 425, Vadu Moților – 383, Vidra – 441, Zlatna – 1.909.

Sfaturi pentru a-ţi alege cel mai convenabil furnizor

Liberalizarea pieței de energie înseamnă că prețurile pentru energia electrică și gazele naturale nu mai sunt stabilite de către Autoritatea de Reglementare în Energie, ci de fiecare furnizor, în baza evoluțiilor din piața de energie.

În condiţiile în care alegerea furnizorului de energie este responsabilitatea clienţilor, consumatorii trebuie să se informeze temeinic şi să compare nu doar preţul, ci şi celelalte condiţii din ofertele fiecărui furnizor.

Un instrument util pentru identificarea și analizarea ofertelor este comparatorul de oferte-tip de furnizare de pe site-ul anre.ro. Întotdeauna să fii atent la prețurile de furnizare publicate, la perioada de valabilitate a prețului și la condițiile în care pot fi modificate prețurile din oferte.

Prețul contează, dar nu este singurul criteriu important. Verifică dacă oferta include accesul la servicii conexe, cum ar fi centre de relații clienți, call-center, portal online și aplicații mobile pentru a-ți gestiona singur consumul și facturile, dacă aceste facilități sunt importante pentru tine.

Este cea mai importantă calitate pentru a fi sigur că ai alături un partener pe termen lung, solid și de încredere, care să-ți asigure  furnizarea energiei electrice.

Citește cu atenţie conținutul tuturor documentelor puse la dispoziţie și nu semna nimic dacă lipsesc informații importante (prețuri transparente cu toate componentele incluse, termene de plată, durata contractului, valori taxă de reziliere etc.) sau dacă există câmpuri necompletate.

Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei pune la dispoziţia consumatorilor o platformă online special pentru cei ce vor să schimbe furnizorul.

Pentru energie electrică, de exemplu, după introducerea datelor personale, a actului de identitate și cele ale contorului, locul de consum și contractul apar automat.

Pentru schimbarea furnizorului, completarea cererii durează doar câteva minute.

Procesul începe cu un comparator de prețuri, pentru a vedea oferta cea mai bună. E suficient să introducem consumul și valoarea facturii curente, iar apoi alegem noul furnizor. Aici vedem ce economie putem face, alegem oferta pe care o vrem, iar în următorii pașii datele sunt deja precompletate, trebuie doar să le confirmăm.

Pentru pasul final, e important să citim indexul și să adăugăm o fotografie a contorului, pentru ca noul furnizor să știe de când începe facturarea.

Citește și Scade facturile la energie electrică! Sfaturi pentru a-ţi alege cel mai convenabil furnizor

Urmărește Daily Business pe Google News
Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult
Alte articole
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă la scurt timp de la publicare. Dezvăluirile fotografului Familiei Regale
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă ...
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de patiserie de Crăciun
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de ...
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat și el, prea devreme”
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat ...
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu se aștepta la un asemenea răspuns
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu ...
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare la centrale
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare ...
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. Apoi anunțăm propunerea de premier”
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. ...
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție de câte ore ai într-o lună”
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție ...
Deficit major de zilieri în România. Ziua de lucru se plăteşte chiar şi cu 500 de lei: „Mai găseşti doar bieţi pensionari, tineret nu mai vezi”
Deficit major de zilieri în România. Ziua de lucru se plăteşte chiar şi cu 500 de lei: „Mai ...
Se dă startul licitației pentru construirea Drumului Expres care va lega două mari orașe ale României. „Drumul morții”, pe care se petrec cele mai multe accidente, va fi înlocuit
Se dă startul licitației pentru construirea Drumului Expres care va lega două mari orașe ale României. ...
A doua şedinţă a Camerei Deputaţilor în structura nou aleasă. Se validează Raportul Comisiei de validare, iar deputaţii vor depune jurământul
A doua şedinţă a Camerei Deputaţilor în structura nou aleasă. Se validează Raportul Comisiei de ...
Se schimbă legea în această ţară. Care persoane nu vor mai fi taxate suplimentar de bănci
Se schimbă legea în această ţară. Care persoane nu vor mai fi taxate suplimentar de bănci