- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Cine sunt românii care vor avea pensie de 6.100 de lei după luna septembrie. Calcule CNPP

23 Jul, 21:13 • Bumbeneci Diana
Pensie de până la 6.100 de lei din luna septembrie. Cine sunt românii care vor avea parte de acești bani începând cu luna septembrie.
Cine sunt românii care vor avea pensie de 6.100 de lei după luna septembrie. Calcule CNPP

Începând cu luna septembrie, aproximativ 3 milioane de pensionari români se vor putea bucura de o creștere destul de importantă a pensiilor lor datorită recalculării stabilite prin noua lege, un proces mult așteptat care a fost amânat de Casa de Pensii și Ministerul Muncii. Schimbarea timpului în care pensiile să fie recalculate a generat numeroase întrebări și incertitudini printre beneficiarii sistemului de pensii, însă în prezent se poate pune baza pe o clarificare asupra modului în care aceste recalculări vor afecta veniturile pensionarilor.

Cum se va ajunge la pensii mai mari în această toamnă

Casa de Pensii din România a transmis, de curând, că adeverințele cu pensiile recalculate vor fi trimise în perioada 15-31 august, o schimbare față de planul inițial care prevedea trimiterea acestora între lunile iunie și august. Această amânare a fost făcută fără a oferi explicații clare, ceea ce a lăsat mulți pensionari într-o stare de incertitudine. Totuși, vestea bună este că, odată ce recalcularea va fi implementată, multe pensii vor cunoaște o creștere considerabilă.

Un exemplu elocvent este cel al unui pensionar care a lucrat 38 de ani și s-a pensionat la vârsta de 59 de ani. Acesta a avut un punctaj mediu anual de 2,6 și un punct de pensie de 2.054 lei. În urma recalculării, pensia brută a acestuia va ajunge la 6.170 de lei, ceea ce reprezintă o creștere de 900 de lei față de pensia anterioară de 5.340 lei.

calcul pensie
calcul pensie

Calculul pensiei și impactul grupelor de muncă

Se ia ca exemplu un posesor de pensie care a beneficiat de o creștere a pensiei prin prisma anilor petrecuți în condiții de muncă deosebite. Acesta a lucrat 5 ani în condiții deosebite și 17 ani în grupa a II-a de muncă, ceea ce i-a permis să acumuleze un număr mare de puncte de contributivitate, totalizând 67 de puncte. La recalculare, i s-au acordat și puncte de stabilitate pentru cei 38 de ani de muncă, adăugându-se încă 9,25 puncte.

Formula de calcul folosită pentru stabilirea pensiei acestui pensionar a fost următoarea:

  • Puncte bonus pentru anii de muncă: 5 ani x 0,5 puncte + 5 ani x 0,75 puncte + 3 ani x 1 punct = 9,25 puncte.
  • Total puncte: 67 puncte (contributivitate) + 9,25 puncte (stabilitate) = 76,25 puncte.
  • Pensie brută recalculată: 76,25 puncte x 81 lei (valoare punct de referință) = 6.170 lei.

Citește și: România va fi lovită de un nou val de caniculă și de furtuni puternice. ANM anunță prognoza meteo până pe 19 august

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult